Presedintele Traian Basescu a declarat, intr-un interviu realizat de Realitatea TV, ca premierul Tariceanu ar trebui sa ia in calcul varianta demisiei sale dupa ce Romania va intra, la 1 ianuarie 2007, in Uniunea Europeana.

"Este posibil ca insusi premierul sa constate ca urmeaza un alt drum greu si este in practica democratica desemnarea unui nou premier sa formeze un nou guvern. Este posibil, dar asta tine de premier, si nu de mine. Eu pot doar sa sugerez care ar fi solutia cea mai buna pentru tara si posibilitatea de relansare a unei guvernari, dupa doi ani care au avut ca final intrarea in Uniunea Europeana", a spus Basescu. El a refuzat sa spuna cine l-ar putea inlocui pe Tariceanu, dar a apreciat ca plecarea acestuia ar fi " o actiune politica necesara si oportuna". Afirmatiile sale vin la doar cateva zile dupa ce mai multi lideri ai PD i-au spus direct primului-ministru, in conversatii private, ca ar trebui sa demisioneze dupa 1 ianuarie 2007 si sa permita organizarea unor alegeri anticipate imediat dupa sarbatorile de Pasti.

Liderii PD au afirmat ca ar fi dispusi sa accepte cele doua conditii prealabile puse de Tariceanu: ca PNL sa-si pastreze si in viitorul parlament actualul numar de deputati si senatori, si ca postul de premier sa fie detinut, eventual, prin rotatie. Si Basescu a afirmat, luni seara, ca alegerile anticipate ar putea fi organizate in aprilie-mai, odata cu alegerile pentru Parlamentul European.

Presedintele Traian Basescu a spus ca, dupa aderare, ar vedea ca "varianta posibila" un guvern minoritar restructurat, avand in vedere ca Partidul Conservator va iesi, probabil, de la guvernare.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.