Exact cind se agitau mai tare pe tema relansarii ideii de anticipate, democratii lui Basescu si Boc au primit o lovitura neasteptata din locul cel mai important: popularii europeni.

Prezent ieri la Cluj, la un seminar politic organizat de PD, secretarul general al PPE, Antonio Lopez, a spus ca, in loc de anticipate, puterea s-ar gindi mai bine cum sa pregateasca procesul post-aderare. Oficialii Partidului Popular European nu obliga PD sa faca o alianta cu PNTCD, insa recomanda, totusi, colaborarea dintre cele doua formatiuni politice. Secretarul general al PPE a afirmat ieri, la Cluj, in cadrul unui seminar despre valorile si politica grupului EPP-ED din Parlamentul European, organizat de catre democrati, ca din discutiile pe care le-a avut cu ambele partide este convins ca se va ajunge la o buna colaborare.

La rindul sau, liderul PD Emil Boc a spus ca relatia dintre PD si PNTCD se bazeaza, in primul rind, pe sustinerea acelorasi principii, cele promovate de catre familia popularilor europeni, cum ar fi desecretizarea dosarelor Securitatii sau condamnarea comunismului. Pentru a veni in intimpinarea recomandarilor PPE, democratii au mandatat o echipa condusa de catre vicepresedintele PD Sorin Frunzaverde, care sa poarte negocieri cu reprezentantii PNTCD. "Statutul PD nu permite, in acest moment, alte aliante, in afara celei cu PNL, singura modalitate fiind fuziunea prin absorbtie. Forurile politice decizionale ale PD vor lua, probabil, in viitor, o decizie privind forma exacta a colaborarii cu PNTCD", a precizat Emil Boc.

Cum se ramine la putere?

Profitind de prezenta sa in Romania, la doua zile dupa verdictul pozitiv din Raportul de tara, Antonio Lopez a facut, totodata, un apel catre guvernul spaniol, pe care l-a avertizat ca, de la 1 ianuarie 2007, Romania va deveni membru deplin al UE si, in consecinta, romanii care lucreaza in Spania trebuie tratati ca si cetateni europeni, trebuie sa aiba dreptul la educatie, securitate sociala si educatie, intr-un cuvint "trebuie sa avem grija de ei". In alta ordine de idei, democratii prezenti la seminar s-au interesat la oficialii popular-europeni cum ar putea sa ramina la putere in conditiile integrarii tarii in UE, integrare care va presupune si dificultati pentru populatie. In acest context, Antonio Lopez nu a dat incurajari pentru organizarea cu orice pret a alegerilor anticipate.

Ba din contra, oficialul PPE le-a explicat celor de la PD ca pentru a se mentine la putere nu este nevoie de anticipate, ci de pregatirea foarte buna a procesului de post aderare, "sa fiti sinceri cu oamenii, sa ii tineti aproape si sa nu ii dezinformati in legatura cu procesul dificil presupus de alinierea la standardele europene". Lopez a dat exemplul guvernului spaniol care s-a mentinut la putere si dupa ce tara sa a pasit in UE.


Despre autor:

Sursa: 7plus.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.