AMP a monitorizat stirile in perioada postelectorala

Atitudinea critica fata de liderii Puterii in stirile TV a crescut dupa alegerile din noiembrie 2004, remarca un raport de monitorizare difuzat ieri de Agentia de Monitorizare a Presei (AMP). "De aceasta data, cel mai vizibil lider politic, si anume Traian Basescu, este si cel mai criticat in comparatie cu Adrian Nastase, cel mai vizibil lider din perioada anterioara alegerilor, care intrunea constant actiuni pozitive si fata de care atitudinea jurnalistului era preponderent pozitiva", se arata in comunicatul AMP. Agentia subliniaza ca, in perioada postelectorala monitorizata, majoritatea actiunilor asociate lui Nastase au fost neutre, cu exceptia a trei actiuni pozitive.

"In acest interval, Adrian Nastase nu a fost criticat si nu i-au fost asociate actiuni negative in cadrul stirilor TV monitorizate", mentioneaza autorii raportului. In paralel, au aratat ei, a mai fost identificata o schimbare in ceea ce priveste tendinta de crestere a atitudinii negative fata de Ion Iliescu, care a fost criticat in 10 dintre aparitiile sale. Pe de alta parte, se poate observa prezenta, in jurnalele de stiri, a unui numar mai mare de actiuni pozitive asociate Puterii, noteaza observatorii. Astfel, cei mai vizibili lideri politici au fost presedintele Romaniei, Traian Basescu (29%) si premierul Calin Popescu-Tariceanu (19%), urmati de Adrian Nastase (13%) si Ion Iliescu (10%). Membrii PSD sunt cei mai criticati politicieni, avand 26 de prezentari tendentios negative, urmati de membrii PD cu 6 aparitii de acelasi gen.

"Antena 1, un post oportunist"

Traian Basescu este cel mai criticat lider politic, avand 13 aparitii cu tendentiozitate negativa, din care 10 la Antena 1, sustine Agentia. De altfel, autorii raportului atrag atentia "asupra oscilatiilor de atitudine editoriala, in ceea ce priveste postul de televiziune Antena 1". "Antena 1 ramane un post consecvent oportunist", apreciaza AMP, explicand: "Conform rezultatelor analizelor noastre si tinand cont de evenimentele asociate agendei editoriale postului Antena 1, apreciem ca acestea sunt determinate de schimbarile care au loc pe scena politica, mai precis de asocierea politica a Partidului Umanist Roman cu diverse formatiuni politice".

Concluzia Agentiei se bazeaza pe aparitiile PSD in jurnalele de stiri ale Antenei 1. Pesedistii au fost intens mediatizati in perioada in care PUR era in tovarasie cu ei, pentru ca, in context postelectoral, acestia sa fie pusi la stalpul infamiei, releva AMP. "In raportul de fata, la Antena 1, membrii PSD sunt singurii politicieni asociati cu actiuni negative (5 aparitii)". Agentia subliniaza ca, in perioada 1-20 iunie 2004 "la Antena 1, membrii PSD au fost asociati cu 14 actiuni negative. Membrii celorlalte formatiuni politice au fost asociati numai cu actiuni neutre, cu exceptia membrilor UDMR - 1 actiune negativa". Apoi, in raport de monitorizare din 1-20 septembrie 2004, AMP descoperea: "In cazul postului Antena 1, insa, diferenta dintre numarul total de aparitii dintre cele doua formatiuni politice este de 82 de aparitii: Uniunea PSD+PUR - 93 de aparitii din care 34 interventii directe; Alianta DA - 9 aparitii din care 4 interventii directe".

Un alt document de monitorizare a confirmat "inclinatia" stiristilor de la Antena 1 catre formatiunea din care facea parte PUR. Raportul din 21 octombrie - 3 noiembrie 2004 consemna: "Antena 1 a prezentat cele mai multe actiuni pozitive ale membrilor Uniunii PSD+PUR (7 aparitii)". Astazi, cand PUR vasleste in alta barca, si Antena 1 carmeste altfel, conform AMP. Cat despre PSD, devenit intre timp partid de opozitie, acesta a devenit tinta preferata a criticilor si in presa scrisa, noteaza raportul. Mentionam ca monitorizarea TV a fost realizata in perioadele 20 - 26 decembrie 2004; 5 - 12 ianuarie 2005, iar presa scrisa a fost urmarita aproximativ in acelasi interval.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.