Presedintele Uniuunii Democrate Maghiare din Romania (UDMR), Marko Bela, a declarat, ieri, intr-o conferinta de presa, la Targu Mures, ca nu trebuie sa se astepte modificarea Constitutiei pentru realizarea autonomiei teritoriale, fiindca exista si alte instrumente.

"In momentul actual avem instrumente pentru a largi atributiile administratiilor alese din aceste judete si de a crea cadrul legal pentru a colabora intre ele. De aceea, nu trebuie sa asteptam pana ce modificam legile sau pana ce vom reusi sa modificam Constitutia", a aratat Marko Bela.

Acesta a precizat ca, la Miercurea Ciuc, a afirmat ca se doreste realizarea dezideratelor UDMR, inclusiv dezideratul de autonomie teritoriala, prin cai parlamentare si legale: modificarea legilor si, daca este necesar, prin modificarea Constitutiei.

"In ceea ce priveste Constitutia, nu ma refer la aceasta problema, in general sunt sceptic. Actualul Parlament, dupa parerea mea, nu e capabil sa modifice Constitutia, daca este necesar. Probabil numai dupa alegerile viitoare vom reusi acest lucru. Dar nu trebuie sa asteptam", a aratat liderul UDMR. Presedintele Uniunii a mai spus ca exista deja posibilitati de actiune, ca la Miercurea Ciuc au fost stabilite aceste instrumente si ca, pentru o descentralizare reala, trebuie invinsa rezistenta unor ministere si a unor structuri existente, in domeniul scolar, sanatate, agricultura, mediu etc. si trecerea acestora in subordinea consiliilor judetene.

"Ar fi un act real, important si profund de descentralizare. In acelasi timp, in ceea ce ne priveste avem si deziderate speciale, o asociere intre consiliile locale din Tinutul Secuiesc, un statut special pentru limba maghiara in acest tinut, pe langa romana, bineinteles", a subliniat presedintele Uniunii.

Acesta a aratat ca nu intelege de ce limba maghiara nu ar putea sa devina, din punct de vedere formal, o limba oficiala locala sau regionala, pe langa limba oficiala romana, in conditiile in care limba maghiara se foloseste in justitie, administratie sau alte domenii.

"Noi oferim solutia nu numai pentru Tinutul Secuiesc, ci si pentru altii. De ce n-ar fi de acord, spre exemplu, alte zone, regiuni, consilii locale sau judetene, ca ei sa imparta banii pentru drumuri, poduri, scoli, alte institutii, si nu Bucurestiul", a reiterat Marko.

Marton Arpad: Nu vrem segregare

Tot ieri, dar la la Sfantu Gheorghe, deputatul UDMR de Covasna Marton Arpad a declarat ca demersurile privind autonomia Tinutului Secuiesc sunt intelese gresit de clasa politica romaneasca si de societatea civila, care confunda autonomia cu segregarea.

Parlamentarul a explicat ca autonomia nu inseamna independenta, ci functionarea intr-un cadru unitar prin delegarea in plan local a unor competente de la centru, dupa principiul subsidiaritatii. "Cei doi termeni, segregare si autonomie, sunt clar definiti si in Dictionarul explicativ al limbii romane", a subliniat Marton Arpad.

Liderii UDMR au facut aceste declaratii la o zi dupa ce societatea civila din judetele Covasna si Harghita a dat publicitatii un comunicat de presa prin care cerea autoritatilor statului roman sa intervina ferm pentru stoparea actiunilor separatiste pe criterii etnice. Aratand ca UDMR s-a pronuntat fara echivoc pentru autonomia teritoriala a asa-zisului Tinut Secuiesc si pentru declararea limbii maghiare ca limba oficiala in aceasta zona, Forumul civic al romanilor din judetele Covasna si Harghita a cerut presedintelui si premierului tarii, in numele celor aproape 100.000 de romani care traiesc in cele doua judete, sa-si exprime clar pozitia si sa actioneze in consecinta fata de problema autonomiei Tinutului Secuiesc.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.