Parlamentul European va vota pe 4 ianuarie 2007, intr-o sesiune extraordinara, noii comisari europeni din partea Romaniei si Bulgariei, a decis ierii, la Strasbourg, Conferinta Presedintilor (liderii grupurilor politice din Parlamentul European)

Purtatorul de cuvant al Parlamentului European, Jaume Duch, a declarat pentru Rompres ca s-a ales varianta ianuarie 2007 si nu decembrie 2006 pentru a se permite participarea la vot si a viitorilor europarlamentari din partea Romaniei si Bulgariei, avand in vedere ca, inainte de data aderarii, cele doua tari au doar statut de observatori si nu participa la luarea deciziilor in institutiile europene.

Audierile in comisiile de specialitate ale Parlamentului vor avea loc, cel mai probabil, la sfarsitul lunii noiembrie, data exacta urmand a fi stabilita doar dupa ce Comisia Europeana va defini cele doua noi portofolii de comisari si dupa ce Bulgaria si Romania vor trimite listele cu candidati pentru aceste posturi. Termenul limita pentru ambele actiuni este 20 octombrie. Oficialul european a mai precizat ca votul se va referi doar la cei doi comisari noi si nu va viza alti membri ai Comisiei.

"Referinte impecabile"

Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a declarat miercuri, la Bucuresti, ca persoana care va fi propusa de Guvernul Romaniei pentru functia de comisar european trebuie sa aiba referinte impecabile.

"Este important ca persoana numita sa se dedice pe deplin UE, sa cunoasca aceasta comunitate si sa aiba referinte impecabile in ceea ce priveste respectarea principiilor democratice, integritatea personala si in privinta angajamentelor fata de idealurile UE. Acestea trebuie sa fie conditiile care trebuie indeplinite de orice candidat care ar putea deveni membru al CE", a spus Barroso.

Presedintele CE a precizat ca Guvernul Romaniei propune aceasta persoana, pentru ca apoi el sa isi dea avizul si sa decida asupra portofoliului care ii va fi atribuit noului comisar european.

"Nu voi face o restructurare radicala a CE, Comisia functioneaza bine, voi face doar unele modificari astfel incat sa ofer noilor comisari din Bulgaria si Romania ceva important si, totodata, fara a crea o instabilitate majora in Comisie", a declarat presedintele CE.

El a subliniat totodata ca membrii CE trebuie sa fie independenti si acelasi lucru i se va cere si comisarului european din partea Romaniei. "E foarte bine ca avem oameni care vin din atatea tari si care aduc o perspectiva, o sensibilitate nationala. Eu vin din Portugalia, Olli Rehn vine din Finlanda. Noi nu suntem apatrizi, ne iubim tara. Aducem cu noi propria limba, cultura, sensibilitate, dar cand lucram in Comisie nu reprezentam interesele Portugaliei sau Finlandei, ci reprezentam interesele generale ale UE", a spus Barroso.

Numele vehiculate pana acum pentru desemnarea comisarului european din partea Romaniei sunt Monica Macovei, Anca Boagiu, Leonard Orban, Sorin Frunzaverde.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.