Miscarea presedintelui Traian Basescu de a-i propune pe George Maior, presedintele Comisiei de Aparare din Senat, membru marcant PSD, la sefia SRI si pe consilierul prezidential Claudiu Saftoiu la SIE i-a lasat in ofsaid pe liberali. Un calcul simplu arata ca rezultatul votului in Parlament este previzibil, in conditiile in care PSD, PD si UDMR sint de acord cu propunerile lui Traian Basescu

Fosta liberala, Mona Musca, declara imediat dupa numirea celor doua persoane ca liberalii regreta probabil faptul ca au cerut cu insistenta schimbarea fostului director SRI, Radu Timofte. Asadar este posibil ca presedintele Traian Basescu sa fi omorit mai multi iepuri dintr-o data.

In primul rind, le-a platit-o liberalilor care l-au criticat sistematic ca tine in fruntea SRI un fost PSD-ist, dupa ce in campania electorala a promis ca va schimba sistemul ticalosit instaurat de partidul aflat atunci la putere. Asa ca Traian Basescu a schimbat un membru PSD cu un altul, chiar daca George Maior trece drept un politician moderat si care nu face parte din tabara talibanilor.

Pe de alta parte, unii analisti acrediteaza ideea ca numirea unui PSD-ist in fruntea SRI inseama reinnodarea relatiilor dintre Traian Basescu si partidul lui Mircea Geoana, formatiune fardata dupa ultimele alegeri. De altfel, liderul PNL Bucuresti, Ludovic Orban, a declarat, imediat dupa anunt, ca, prin propunerile facute pentru functiile de directori ai SRI si SIE, presedintele Traian Basescu "a demonstrat ca este un adevarat FSN-ist, adica face parte din securistii si comunistii care au luat puterea dupa ’90". "Prin aceste propuneri Traian Basescu si-a dat arama pe fata, a demonstrat ca este un adevarat FSN-ist, adica face parte din securistii si comunistii care au luat puterea dupa ’90, fiind infiltrati in rindul fortelor democratice proeuropene", a declarat Orban.

In opinia sa, seful statului "a dat pe fata" proiectul sau politic de refacere a Frontului Salvarii Nationale (FSN). "Prin aceasta decizie, Basescu da pe fata proiectul politic, si anume refacerea FSN printr-o alianta PSD-PD. Datoriile pe care le-a avut probabil fata de unii din PSD sint achitate acum de Basescu", mai spune liderul liberalilor bucuresteni. "Este scandalos ca, desi a ajuns la putere cu voturile liberalilor, Traian Basescu s-a consultat astazi cu domnul Geoana. Consider ca aceasta decizie este o tradare fata de alegatorii care ne-au adus la putere in 2004", a conchis Ludovic Orban.

Liberalul George Scutaru, membru in comisia de Aparare a Camerei Deputatilor, a afirmat ca votarea de catre PD a unui reprezentant al PSD ar fi o incalcare a protocolului Aliantei D.A. "Ma intreb daca nu cumva PD a uitat ca are in statut o prevedere care interzice colaborarea cu PSD", a spus deputatul PNL. Potrivit acestuia, democratii pun bazele "unui adevarat cult al presedintelui".

Pe de alta parte, liderul PD Emil Boc spune ca lucurile nu stau chiar asa si recomanda colegilor din Alianta sa nu politizeze excesiv decizia presedintelui Basescu. Seful comisiei SIE, deputatul PD Romeo Raicu, a primit cu entuziasm ideea preluarii SRI de catre un senator PSD. Raicu a propus ca si presedintia comisiei de control a SRI sa fie acordata, dupa model britanic, tot unui reprezentant al opozitiei.

Nu in ultimul rind, in culise se vorbeste si despre faptul ca George Maior ar fi fost agreat de americani si acest lucru ar fi contat cel mai mult in luarea deciziei de catre Traian Basescu.

Este asteptata acum mutarea liberalilor, care se pregatisera pentru un alt tip de disputa pe aceasta tema, pe fondul zvonurilor ca Basescu ii va nominaliza la conducerea serviciilor secrete pe actualii interimari, ofiterii Florin Coldea si, respectiv, Silviu Predoiu. Cu citeva ore inainte ca nominalizarile presedintelui Basescu sa ajunga la presedintii celor doua Camere ale Parlamentului, purtatorul de cuvint al PNL, Varujan Vosganian, se pronunta pentru numirea unor civili in fruntea SRI si SIE. Cum ideea a fost sustinuta si de PSD, existau putine sanse ca presedintele sa-i poata "trece" prin Parlament pe actualii interimari.

Liberalii au toate sansele sa piarda aceasta disputa cu presedintele Basescu. Deputatul PNL, George Scutaru, a anuntat ca va cere conducerii partidului ca liberalii sa voteze in Parlament impotriva nominalizarilor facute de presedintele Basescu. Indiferent insa de decizia liberalilor, votul parlamentarilor PSD, PD si UDMR ar fi mai mult decit suficient pentru ca propunerile presedintelui Basescu sa fie aprobate de Parlament. Liberalilor le ramine de cistigat o batalie, mai importanta, care priveste atributiile serviciilor de informatii si controlul civil asupra acestora. Adoptarea legilor sigurantei nationale, aflate pe masa Guvernului, e singurul raspuns pe care il au la indemina.


Despre autor:

Sursa: Prezentonline.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.