Dupa ce presedintele Traian Basescu a recunoscut ca ar vrea ca Romania sa devina republica prezidentiala, premierul Calin Popescu Tariceanu a sarit si el cu o propunere, bineinteles, contradictorie.

Intre sistemul prezidential preferat de Basescu si cel parlamentar, Tariceanu a ales sa faca nota discordanta si a propus taman ce nu vrea seful statului. Asta asa, ca dovada ca actualul sistem semiprezidential nu face decat sa favorizeze situatia tensionata dintre presedintie si guvern.

Presedintele Traian Basescu a tot pledat pentru schimbarea sistemului semiprezidential, indemnand la organizarea unui referendum unde sa se decida - fie ne facem republica prezidentiala, fie republica parlamentara. Premierul Calin Popescu Tariceanu a fost de acord, dar numai cu nevoia unui referendum in acest sens. Intr-un interviu la postul de radio RFI, Tariceanu a apreciat ca in Franta se petrece acelasi lucru ca in Romania, unde colaborarea dintre seful statului si executiv este compromisa.

"Situatia devine cu atat mai grava atunci cand exista coabitare intre un presedinte de o culoare politica si un guvern bazat pe o majoritate opusa presedintelui. Exista cei mai puternici germeni de confruntare in acele ipostaze si nu vad care este utilitatea acestui sistem", s-a plans primul-ministru, facand referire la situatia actuala a Romaniei.

De fapt, Tariceanu a sustinut ca a simtit pe propria piele nevoia unor clarificari ale Constitutiei, in acest sens. Potrivit premierului, prevederile actuale ce ingradesc posibilitatile presedintelui de a interveni in functionarea executivului sunt insuficiente. "Va trebui sa optam pentru un sistem care sa fie cat mai apropiat de cel european, unde peste tot exista sisteme parlamentare, fie ca vorbim de republici, fie ca vorbim de monarhii", a sugerat Tariceanu adoptarea unui sistem parlamentar.

Oricum, premierul a vrut sa dea impresia ca tine la pacea aparenta si deosebit de fragila dintre cele doua palate si, inaintea prezentarii Raportului de tara, Tariceanu a indemnat la stabilitate sociala si politica.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.