In raportul efectuat de catre Transparency International Romania (TI) si dat publicitatii, ieri, se vede clar ca trei sunt zonele in care coruptia isi face de cap: sistemul juridic, administratia locala si structurile centrale. Aceasta clasificare are la baza un studiu pe care TI l-a intreprins in cadrul Centrului de Asistenta Anticoruptie pentru Cetateni, dupa un an de functionare a proiectului. In urma celor 583 de plangeri si sesizari, doar 184 au fost considerate "ca avand iz de coruptie" de catre activistii TI, acestia asumandu-si rolul de consilieri pentru reclamanti, dar si de furnizori de date pentru Parchetul National Anticoruptie (PNA). Din totalul celor 184 de sesizari intemeiate, 40 au facut obiectul actelor de abuz contra intereselor persoanei, 29 au constituit acte de posibil abuz in serviciu asimilat coruptiei, iar luarea de mita si traficul de influenta au insumat 25, respectiv 22 de reclamatii.

Cu privire la acest raport, reprezentantul PNA prezent la conferinta de presa de ieri a declarat ca, potrivit unei conventii stabilite intre cele doua institutii, procurorii lucreaza la cazurile care le-au fost semnalate. Reprezentantii TI, Victor Alistar si Codru Vrabie, au afirmat ca persoanele care au fost subiectii abuzurilor de coruptie au preferat sa nu-si declare identitatea. Mai mult, acestia au reprosat Guvernului Romaniei ca nu au fost indeplinite anumite conditii convenite prin Declaratia de intentie, un angajament al Romaniei in fata Comisiei Europene ce dateaza din 6 iunie 2004. Cei doi au subliniat ca prin infiintarea unui Consiliu National de Integritate (CNI) in baza Legii 161/2003 s-ar putea diminua gradul de coruptie in Romania. Rolul CNI ar consta in supervizarea si controlul averilor functionarilor publici si ale demnitarilor.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.