Simtind ca pierd teren in randul electoratului maghiar din Romania, ca urmare a aparitiei Uniunii Civice Maghiare, liderii UDMR au declansat o puternica campanie electorala in randul reprezentantilor locali ai comunitatii din tinutul Secuiesc.

Ei au reluat teza autonomiei ca parte organica a programului UDMR in cadrul unei reuniuni a primarilor si consilierilor maghiari din Trei Scaune, manifestare care s-a desfasurat la Miercurea-Ciuc.

Presedintele UDMR, Marko Bela, le-a spus celor 300 de alesi locali din Mures, Harghita si Covasna ca voturile maghiarilor nu trebuie risipite si a facut apel la unitate, aruncand manusa celor de la UCM. El a afirmat ca nu este momentul sa dea peste mana pe care UDMR a intins-o in vederea gasirii de solutii pentru rezolvarea problemelor comunitatii. Ministrii si vicepresedintii UDMR, dintre care a lipsit Gyorgy Frunda, afati intr-o veritabila ofensiva de imagine, au prezentat cifre care sa demonstreze rezultatele obtinute de Uniune pentru locuitorii din secuime.

Descentralizarea totala, primul pas spre autonomie

"Miezul autonomiei este modul in care se decide soarta contributiei la buget a secuimii. Din moment ce suntem contribuabili la acest buget, de ce sa se hotarasca la Bucuresti ce strada sa reparam sau ce gradinita?", a intrebat Marko Bela. El a spus ca si presedintele Basescu este de acord cu o descentralizare totala a institutiilor deconcentrate care nu au rol de inspectie.

Romania trebuie restructurata regional

Cu toate acestea, autonomia este o delicatesa greu de realizat la aceasta ora, spune Marko Bela. Cei prezenti au adoptat o declaratie de intentie privind infiintarea Uniuniii pentru tinutul Secuiesc, care sa faca demersuri pentru dezvoltarea regionala, dar si pentru autonomia teritoriala.

Morko Bela a spus ca autonomia ar face posibil ca limba materna sa devina limba oficiala regionala. Liderul UDMR a mai reiterat necesitatea restructurarii regionale a Romaniei, dupa aderarea la UE. Liderii UDMR au lansat ideea ca Romania sa fie impartita in cele trei provincii istorice.

Unitate pentru autonomie

Presedintele Scaunului Mures, Fodor Imre, a declarat, sambata, la Targu Mures, ca toate fortele politice si civice maghiare din Romania trebuie sa ce coalizeze pentru atingerea scopurilor comune. "E necesar sa obtinem sprijinul episcopilor bisericilor istorice maghiare, iar referendumul pentru autonomie sa fie anuntat doar daca exista un consens intre Consiliul National Maghiar din Romania, UDMR si Uniunea Civica Maghiara", a declarat Fodor.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.