Textul agreat al tratatului de aderare al Romaniei si Bulgariei la Uniunea Europeana, varianta in limba engleza, a fost facut public ieri de agentia de presa Euractiv. "UE va continua sa monitorizeze indeaproape pregatirile si realizarile Romaniei si ale Bulgariei, inclusiv implementarea eficienta a angajamentelor luate in privinta tuturor domeniilor ale acquis-ului. Avand in vedere Concluziile Presedintiei Consiliului European din 16/17 decembrie 2004, in special punctele 8 si 12, UE subliniaza faptul ca, in cazul Romaniei, se va acorda o atentie speciala pregatirilor din domeniile justitiei si al afacerilor interne, competitiei si mediului. Comisia va continua sa elaboreze rapoarte anuale referitoare la progresul Romaniei si Bulgariei in vederea aderarii, precum si recomandari, daca va fi cazul," se arata in Declaratia Comuna asupra pregatirilor Romaniei si Bulgariei, cuprinse in Actul Final al Tratatului de aderare la UE, ce urmeaza sa fie semnat pe 25 aprilie, la Luxemburg.

Documentul stabileste, totodata, numarul de europarlamentari la 35 pentru Romania si 18 pentru Bulgaria, acestia beneficiind de mandat in perioada dintre aderare si 2009. Pana la data organizarii alegerilor pentru Parlamentul European in cele doua tari, Romania si Bulgaria vor fi reprezentate de 35 de parlamentari, desemnati din randul membrilor forurilor legislative proprii, conform procedurilor specifice fiecarui stat. Prin agrearea Tratatului de aderare la UE, cele doua tari candidate isi asuma obligatii de natura financiara fata de Uniune, platibile de la data aderarii, in conformitate cu cota proprie de capital.

Bulgaria inchide centrala de la Kozlodui

"Bulgaria, dupa ce a inchis - in conformitate cu angajamentele luate - definitiv, fara posibilitatea unei utilizari ulterioare, Unitatile 1 si 2 ale centralei nucleare de la Kozlodui, inainte de 2003, se angajeaza sa inchida definitiv Unitatile 3 si 4 ale acestei centrale in 2006, fara posibilitatea utilizarii ulterioare a acestor unitati," stipuleaza articolul 29 al Tratatului de aderare la UE, agreat de Romania si Bulgaria. In schimbul scoaterii din functiune a celor 4 unitati ale centralei de la Kozlodui, Bulgaria va beneficia de asistenta financiara din partea UE in perioada 2007-2009.

"Asistenta (din partea UE n.red.) se refera la masurile luate in sprijinul scoaterii din functiune a Unitatilor 1-4 ale centralei nucleare de la Kozlodui, masurile pentru ameliorarea conditiilor de mediu, in conformitate cu acquis-ul, masurile pentru modernizarea sectoarelor de productie conventionala, transmitere si distributie a energiei in Bulgaria, masurile pentru imbunatatirea eficientei energetice, stimularea utilizarii surselor de energie alternative si pentru a imbunatati securitatea rezervelor de energie," specifica textul Tratatului, cu mentiunea ca sprijinul financiar acordat Bulgariei in perioada 2007-2009 nu va depasi suma de 210 milioane de euro.

Clauza de salvgardare

"In cazul in care Bulgaria sau Romania esueaza in implementarea angajamentelor luate in contextul negocierilor in vederea aderarii, afectand in mod serios functionarea pietei interne, precum si in implementarea oricaror angajamente referitoare la politicile de sector referitoare la activitati economice care produc efecte peste granite, sau in cazul iminentei unor astfel de riscuri," Comisia isi rezerva dreptul de a reglementa situatiile rezultate prin "adoptarea de regulamente sau decizii europene," potrivit articolului 36 al Tratatului. Totodata, articolul 38 mentioneaza faptul ca, in eventualitatea in care oricare dintre cele doua tari candidate nu indeplineste cerintele necesare obtinerii calitatii de mebru a UE pana la data de 1 ianuarie 2007, Consiliul "poate decide ca data aderarii statului respectiv sa fie amanata cu un an, pentru ca aceasta sa se produca la 1 ianuarie 2008."

Astfel, potrivit paragrafului 2 al articolului 38 al Tratatului, aderarea Romaniei la UE ar putea fi amanata in conditiile nerespectarii clauzei de salvgardare. Decizia Consiliului va fi precedata de un raport detaliat asupra progreselor inregistrate de Romania, care va fi realizat in toamna anului 2005.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.