Marian Vanghelie va candida la Primaria Capitalei din partea PSD. Decizia a fost luata ieri de catre Biroul Executiv Municipal (BExM) al PSD Bucuresti, in urma refuzului senatorului Sorin Oprescu de a intra in competitia pentru Capitala. Actualul primar al sectorului 5 s-a clasat al doilea in sondajul comandat de PSD, fiind creditat cu un scor de 10,5a. Locul intii i-a revenit lui Oprescu, 41a din bucuresteni indicindu-l drept "cel mai bun candidat al PSD pentru postul de primar general". In perioada campaniei electorale, Vanghelie isi va pastra functia de primar al sectorului 5.

Asa cum era de asteptat, Sorin Oprescu a declinat ieri oferta colegilor de partid de a candida pentru a treia oara la fotoliul de edil-sef al Bucurestiului, dupa ce a pierdut batalia electorala in doua rinduri, in 1998 si in 2000. Desi mai multi membri ai BExM i-au cerut sa se razgindeasca, senatorul Oprescu a fost de neclintit.

Iliescu a esuat

De altfel, in cursul diminetii de ieri, nici macar Ion Iliescu, cu care Oprescu a avut o discutie intre patru ochi, nu a reusit sa-l convinga. In sedinta BExM, un membru PSD de la sectorul 6 a avut, potrivit unor surse din partid, un discurs mai acid la adresa lui Oprescu, caruia i-a reprosat ca trebuia sa informeze din vreme partidul ca nu vrea sa candideze. Oprescu a acceptat insa sa fie directorul campaniei electorale a lui Vanghelie.

La un pas de aminarea deciziei

PSD Bucuresti a fost ieri la un pas de a amina inca o data nominalizarea unui candidat la Primaria Capitalei. Unii membri ai BExM au apreciat ca in interiorul PSD Bucuresti ar trebui declansata o competitie interna pentru desemnarea candidatului, dupa modelul celei din cadrul Aliantei D.A., care i-a avut drept protagonisti pe Adriean Videanu si Ludovic Orban. In cele din urma, s-a ajuns la concluzia ca PSD nu-si permite acest lucru deoarece campania electorala pentru alegerile locale din Bucuresti, programate pe 3 aprilie a.c., bate la usa.

Solutia comica de avarie

Nominalizarea lui Marian Vanghelie in postura de candidat nu s-a facut in unanimitate, inregistrindu-se, potrivit unor surse din partid, 17 abtineri in rindul membrilor BExM. Nici Vanghelie nu era ieri, inaintea sedintei, prea incintat de ideea de a candida. De altfel, in urma cu citeva saptamini, el a spus clar ca nu-l intereseaza sa intre in competitia pentru Bucuresti, fiindca vrea sa-si duca la capat mandatul de primar al sectorului 5. Intrebat de ziaristi, inaintea sedintei BExM, daca s-a stabilit ca el sa reprezinte PSD in cursa pentru Bucuresti, Vanghelie a negat. "Nu candidez. Nu stiu nimic. O sa discutam", le-a raspuns acesta ziaristilor.

Imediat ce a intrat in sediul PSD Bucuresti, Vanghelie a fost convocat la o intrevedere cu Dan Ioan Popescu si Sorin Oprescu, in cadrul careia i s-a spus clar ca nu are alta solutie. Neavind de ales, primarul sectorului 5 s-a supus disciplinei de partid.
Candidatura lui Vanghelie are, potrivit surselor citate, si girul lui Ion Iliescu, dupa ce, in urma cu citeva saptamini, fostul sef al statului daduse clar semnalul ca nu il agreeaza pe actualul primar al sectorului 5.

Incepe circul: "Sume infirme" pentru RATB

Sansele lui Marian Vanghelie de a cistiga alegerile din Bucuresti sint mici, iar acest lucru este relevat de sondajul pe care PSD l-a comandat in Capitala. In ceea ce priveste intentia de vot, cercetarea sociologica crediteaza PSD cu un scor de 18,7%, in timp ce Alianta D.A. se bucura de sustinerea a 72,7% din bucuresteni. Mai mult, candidatul Aliantei, Adriean Videanu, se bucura de un capital de incredere de 33,48%, in timp ce Vanghelie este creditat doar cu 20,41%.

Cu toate acestea, Vanghelie este optimist. "Sint sigur ca voi invinge datorita tariei mele de caracter si lucrurilor bune pe care vreau sa le fac pentru bucuresteni.Va fi greu. Daca voi pierde, scorul va fi foarte apropiat. Cred insa ca veti avea surprize, ca de altfel si domnul Videanu", a spus primarul sectorului 5. El a prezentat si citeva dintre proiectele sale pentru Bucuresti, respectiv modernizarea scolilor si alocarea unor resurse mai consistente transportului urban, deoarece "in prezent sumele sint infirme".

Dosarele "care este"

Primarul sectorului 5 a tinut sa sublinieze ca nu are nici o problema juridica, pentru ca "am cistigat procesele pe toate liniile". Cu putin timp, inainte de alegerile locale din iunie 2004, Marian Vanghelie a fost cercetat de PNA pentru organizarea Revelioanelor de la Romexpo si pentru privatizarea Magazinului Bucuresti.
La rindul sau, presedintele PSD Bucuresti, Dan Ioan Popescu, a spus ca alegatorii din Capitala nu-l percep pe Vanghelie ca pe un politician corupt. "Dupa problemele pe care le-a avut Vanghelie nu a fost transformat in baron. El a cistigat toate procesele. Ma astept pe viitor sa i se pregateasca dosare din partea "prietenilor"", a spus Popescu.

"A crescut in viata culturala"

Sorin Oprescu s-a declarat increzator ca Marian Vanghelie va cistiga postul de primar general. "In viata lui politica, culturala, in viata de zi cu zi Marian Vanghelie a crescut. In 2000, eu am fost unul dintre aceia care a sustinut candidatura lui Marian Vanghelie la Primaria Sectorului 5, intr-o vreme in care multi spuneau ca acesta trebuie mai intii sa-si faca lectiile", a declarat Oprescu.
Presedintele PSD Bucuresti, Dan Ioan Popescu, a motivat nominalizarea lui Vanghelie: "In Bucuresti, doar trei candidati au cistigat alegerile in doua rinduri: Traian Basescu, Neculai Ontanu si Marian Vanghelie". "Dintre acestia, doar doi au cistigat alegerile din primul tur: Basescu si Vanghelie, iar unul singur a cistigat candidind aproape independent: Vanghelie", a mentionat Popescu. El a adaugat ca Ion Iliescu si Adrian Nastase sint in tema cu nominalizarea lui Vanghelie si sprijina aceasta decizie.

Popescu isi leaga viitorul de Vanghelie

Liderul PSD Bucuresti a dezvaluit ca luni, in Delegatia Permanenta a PSD, "au fost unele voci care au vrut sa se implice in desemnarea candidatului la Primaria Capitalei". "Le-am spus ca responsabilitatea imi apartine in totalitate. I-am intrebat daca vrea cineva sa candideze si nu am primit nici un raspuns", a spus Popescu.
El a anuntat ca isi va da demisia din functia de presedinte al PSD Bucuresti doar daca Vanghelie va obtine la alegeri un scor mai mic decit Mircea Geoana, care a avut 29,7 la suta.

Un nou candidat: Irinel Popescu de la PUR

PUR isi va anunta candidatul la Primaria Capitalei in cursul zilei de astazi. Surse din rindul umanistilor sustin ca in lupta pentru ocuparea postului de edil-sef al Bucurestiului urmeaza sa fie aruncat doctorul Irinel Popescu, fost membru PNTCD.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.