Anticipatele, la mina PNL-ului, guvernul minoritar, la cea a presedintelui Basescu. Cam asa s-au transat, saptamina aceasta, disensiunile din cadrul Aliantei. PNL, prin vocea presedintelui partidului, Calin Popescu Tariceanu, a spus un nu raspicat alegerilor anticipate, in timp ce democratii le-ar dori imediat dupa 1 ianuarie 2007.

Stabilitatea coalitiei pare sa fie in acest moment la mina lui Traian Basescu. Cel putin asa sustin liberalii, care au decis sa-si lamureasca relatiile cu seful statului: ramin prieteni sau devin adversari, caz in care ar trebui sa sustina un candidat propriu la alegerile prezidentiale. Potrivit analistilor, cele doua partide sint condamnate sa convietuieasca impreuna pina la urmatoarele alegeri. Primul barometru va fi cel al alegerilor pentru Parlamentul European. Orice alta schimbare va fi dictata de la Palatul Cotroceni.
TARICEANU ISI IA ALIAT PARLAMENTUL

Liberalii vor sa guverneze inca doi ani. O spun chiar prin vocea presedintelui partidului, dar si a altor lideri liberali. Si probabil nu vor face nici un pas in afara guvernului. De altfel, premierul Tariceanu a declarat ca nu intentioneaza sa organizeze alegeri anticipate in 2007 si ca acestea vor fi declansate doar daca va exista o decizie in acest sens a Parlamentului. El a mai spus ca modul de configurare a Legislativului nu indica organizarea intr-un viitor apropiat a unor astfel de alegeri. Calin Popescu Tariceanu a declarat transant ca intentioneaza sa isi continue mandatul guvernamental pina la capat si ca un eventual ciclu electoral organizat in aceasta perioada ar putea afecta rezultatele economice inregistrate de tara noastra.

"Romania trebuie sa demonstreze ca este o tara matura. Trebuie sa ne obisnuim sa colaboram, nu sa facem o competitie intre partide. Nu am fost alesi pentru o permanenta disputa intre noi", a spus Tariceanu.

PD VREA FOTOLIUL DE PREMIER

Pe de alta parte, democratii sint convinsi ca, in cazul unor alegeri anticipate, ar obtine cel mai mare numar de voturi, ceea ce le va permite sa devina principalul partid de guvernamint si sa cistige fotoliul de prim-ministru. Ultimul sondaj Insomar ii crediteaza cu doua treimi din voturile Aliantei D.A. si cu 29% la nivel national, in cazul in care vor candida separat. Seful PD Cluj, deputatul Daniel Buda, e un partizan al anticipatelor si, totodata, al participarii pe liste comune cu PNL.

Buda crede ca anticipatele vor fi inevitabile anul viitor, daca PC va iesi de la guvernare, din cauza lipsei unui sprijin parlamentar consistent pentru cabinetul Tariceanu, dar sustine ca o decizie privind organizarea sau nu a acestora se va lua dupa 1 ianuarie 2007. Buda crede ca Alianta D.A. trebuie mentinuta si ca PNL si PD trebuie sa candideze impreuna, repartizarea locurilor eligibile urmind sa se faca in functie de sondajele de opinie, ceea ce i-ar avantaja net pe democrati.

Ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, a pledat si el, saptamina trecuta, pentru organizarea de alegeri anticipate pina in luna aprilie 2007. Berceanu crede ca, dupa aceasta data, anticipatele devin imposibile, pentru ca, din toamna lui 2007, partidele vor fi deja angrenate in campania electorala pentru alegerile locale din 2008.
Oficial, PD sustine ca va lua o decizie in acest sens impreuna cu liberalii. "PD nu poate organiza de unul singur alegeri anticipate", spune liderul democrat Emil Boc. Dar in cazul in care nu va ajunge la un acord cu liberalii, PD poate forta organizarea de alegeri anticipate prin retragerea de la guvernare.

Exista insa lideri ai PD care nu agreeaza aceasta solutie, mai ales ca ea nu ar duce obligatoriu la noi alegeri. (PNL ar putea primi sprijin parlamentar de la PSD, PC si UDMR pentru un guvern minoritar, varianta negata de oficialii PSD). Multi dintre liderii PD si dintre sefii de organizatie ai partidului sint primari si ar prefera ca partidul sa se concentreze asupra alegerilor locale din 2008 si ca alegerile parlamentare sa se desfasoare la termen. Ca in toate hotaririle importante ale partidului, rolul decisiv in optiunea PD il va avea insa presedintele Traian Basescu. II

Scandalurile aliantei, la Bruxelles

Le Monde a publicat un articol care invoca o scrisoare de ingrijorare expediata de la Bruxelles pe adresa politicienilor romani. Potrivit acesteia, oficialii europeni ar fi declarat ca asista cu "ingrijorare" la "escaladarea instabilitatii politice" din Romania. Sub titlul "Tensiunile politice de la Bucuresti ingrijoreaza Bruxelles-ul", opinia publica franceza afla ca diferendele de opinie dintre seful statului si seful guvernului se adincesc, lasind sa se intrevada izbucnirea unei "crize politice". II

Cum se ajunge la anticipate

Decizia de a organiza anticipate apartine Parlamentului. In cazul in care guvernul isi prezinta demisia sau este demis printr-o motiune de cenzura (fapt fara precedent in ultimii 16 ani), Parlamentului i se va solicita votul de incredere pentru formarea unui guvern. Daca doua astfel de solicitari sint respinse, dupa 60 de zile de la prima solicitare, presedintele Romaniei, dupa consultarea presedintilor celor doua Camere, poate dizolva Parlamentul. Noi alegeri parlamentare trebuie organizate intr-un interval de trei luni. II

Daniel Barbu: Democratii nu se vor retrage de la guvernare

Politologul Daniel Barbu se declara sceptic cu privire la posibilitatea organizarii de alegeri anticipate. "Nu pentru ca multa lume nu le-ar dori - voci recente, Berceanu, Macovei, au pledat pentru ele. Tehnic insa, sint foarte greu de organizat, cu numai un an inainte de alegerile la termen", spune Daniel Barbu. El crede ca Partidul Democrat nu se va retrage de la guvernare "Ar risca enorm sa faca acest lucru. Migratia politica i-ar afecta in urmatoarele doua luni dupa ce au iesit de la guvernare. Primari, consilieri, finantatori s-ar orienta imediat spre alte partide". Daniel Barbu se asteapta ca viitorul Aliantei PNL-PD sa se decida foarte curind. "Probabil in urmatoarele sase luni se vor organiza alegeri pentru Parlamentul European si atunci vom afla si daca democratii si liberalii vor mai candida pe liste comune la viitoarele alegeri. Va fi atunci un moment de decizie pentru ambele partide. Asa cum se prezinta astazi peisajul politic si judecind dupa declaratiile publice formulate, ambele variante sint la fel de posibile", spune Daniel Barbu. II

Cristian Diaconescu: "Nu vom sprijini un guvern minoritar"

PD vrea alegeri anticipate, PNL nu. PSD ce vrea, domnule Diaconescu?

In primul rind este straniu cum cei care se afla la putere isi doresc anticipate. Asta inseamna ca exercitiul actului de guvernare este considerat si din punctul lor de vedere ca fiind viciat sau practic in imposibilitate de a-si realiza obiectivele, ceea ce evident e un semn de disolutie politica, dar si de incompetenta profesionala. Din punctul nostru de vedere, credem ca avem nevoie de anticipate si asta pentru ca mecanismele democratice care pot fi avute in vedere pentru remedierea acestei situatii de blocaj in ceea ce priveste actul de guvernare sint destul de simple. Altfel se pune problema fie a sustinerii unui guvern minoritar, fie a participarii la aliante de guvernare a unui alt partid, care se afla acum in afara puterii, ceea ce pentru PSD este exclus.

Este exclus sa sustineti un guvern minoritar, format fie din PD, fie PNL?

Dupa evaluarile noastre, actuala guvernare a esuat, inclusiv partidele componente ale actualei guvernari, care nu si-au indeplinit obligatiile asumate catre societate. Or, din acest punct de vedere, nu putem sa fim in situatia de a cautiona partial sau total o forta politica spre a-si continua activitatea sau, mai bine zis, non-activitatea.

Declarativ, sinteti de acord cu alegerile anticipate, dar ati discutat in cadrul partidului si cu parlamentarii dumneavoastra?

Da, este dificil si credem ca intr-adevar parlamentarii, indiferent de culoarea politica, nu sint in acest moment extrem de fericiti de perspectiva unei astfel de variante. Pe de alta parte, ceea ce ce incercam acum este sa ne pregatim din punct de vedere tehnic pentru alegerile anticipate, sa facem o selectie de oameni, managerii de campanie au programe de pregatire in toata tara si incercam sa ne pozitionam, cel putin din punct de vedere tehnic.

Sa presupunem ca, in lipsa unor alegeri anticipate, PD va iesi de la guvernare, la primavara. Va sprijini PSD un guvern minoritar?

Nu vom spriji un guvern minoritar, indiferent de ce partid l-ar face, ca este PNL sau PD. Noi vom cere sa-si depuna mandatul.

Dar premierul Tariceanu declara deunazi ca are de gind sa-si duca mandatul la bun sfirsit. Nu cred ca daca le veti cere sa-si depuna mandatul, o vor si face.
Probabil ca domnul Tariceanu are argumente pe care isi bazeaza o astfel de afirmatie. Din punctul nostru de vedere, nu am identificat vreun proiect de cooperare sau posibilitatea de a avea o baza comuna de dialog politic pentru a merge pe sustinerea unui guvern minoritar.

Deci, se poate spune ca PSD nu ar sustine in Parlament legile unui guvern minoritar?

Indiferent cine ar forma un guvern minoritar, in acest moment va pot spune ca nu avem argumentele pe baza carora sa tragem concluzia ca am putea sa sustinem un astfel de guvern.

Va rog sa faceti o previziune, dar nu in calitate de purtator de cuvint al PSD, ci ca politician. Ce credeti ca se va intimpla in primele lui ale anului viitor, din punct de vedere politic?

Cred ca sansele cele mai mari sint sa mergem totusi catre alegeri anticipate.

Cristian Pirvulescu: Nu partidele decid anticipatele, ci parlamentarii

Ne indreptam spre alegeri anticipate, in 2007?
Anticipatele sint posibile doar intr-o singura situatie: aceea a unei crize politice grave. Discutia despre anticipate tine mai degraba de mecanica si nu de resorturile profunde ale politicii romanesti. Mecanica pentru ca PD, care se afla pe val, incearca sa profite de pe urma alegerilor anticipate fie indirect, facind presiuni asupra partenerilor de guvernare, in special asupra PNL-ului, fie direct, in masura in care acestea se vor realiza, obtinind, daca nu majoritatea absoluta, in orice caz o majoritate relativa consistenta, care sa-l pozitioneze intr-o situatie in care ar putea sa dicteze regulile jocului. Din punct de vedere constitutional insa, alegerile anticipate ramin, in continuare, foarte putin probabile.

Dar o retragere a ministrilor PD ar putea duce la anticipate, in conditiile in care PSD declara ca nu va sustine un guvern minoritar PNL.

Este foarte adevarat, dar decizia in privinta anticipatelor nu o iau partidele, ci parlamentarii. Votul este secret, iar parlamentarii vor avea mai multe criterii dupa care vor vota. E greu de presupus ca vor accepta anticipatele. Discursul oficial al PSD-ului se inscrie intr-o anumita directie, realitatea este insa cu totul alta. Sondajele de opinie dovedesc ca PSD-ul nu s-a consolidat ca alternativa, el se afla la jumatatea Aliantei. In ultima instanta, vor conta interesele parlamentarilor si logica protectiei partidului. Daca grupul parlamentar al PSD va fi mai slab dupa anticipate decit acum - si totul ne duce spre aceasta idee - nu vad care este ratiunea alegerilor anticipate pentru PSD.

Va asteptati ca PD sa se retraga de la guvernare la inceputul anului viitor?

In ceea priveste PD, orice este posibil. Retragerea de la guvernare trebuie sa aiba si o motivatie substantiala, trebuie sa convinga. Nimic nu indica ca electoratul PD-ului este unul stabil. Alegatorii se indreapta, in general, spre cei care au cistigat alegerile sau cei despre care se crede ca au cistigat alegerile. E vorba de partidul lui Traian Basescu. PD nu a cistigat in ultimele luni in lupta contra PNL-ului. Experienta PSD-ului ar fi pentru PD interesanta. In 2004, la inceputul anului, PSD avea inca 50% intentie de vot. Realitatea alegerilor, 11 luni mai tirziu, a aratat ca totul era, de fapt, artificial. PD, care a preluat metoda PSD in ceea ce priveste migratia politica, risca sa se loveasca de situatii asemanatoare.

Mai poate supravietui Alianta PNL-PD?

Dupa declaratiile de saptamina trecuta, care par sa fie declaratii de razboi total, aceste sanse par sa se fi micsorat. Cu toate astea, Alianta D.A. va rezista atita vreme cit este necesara. Altfel spus, cit timp nu exista o alternativa pentru una dintre parti. Cita vreme nu se poate constitui o alta majoritate, care sa fie legitima si indiscutabila, probabil, Alianta va rezista. Si in orice caz, PNL-ul nu pare sa fie tentat de ipoteza parasirii Aliantei, lasind aceasta posibilitate PD-ului. Pentru ca partidul care va lua decizia parasirii Aliantei isi asuma un mare risc. Exista o parte de electorat care este doar al Aliantei, nu al unuia sau altuia dintre partide si va lua decizia votului in ultimul moment.


Despre autor:

Sursa: Prezentonline.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.