Liberalii cer eliminarea sintagmei "politie politica"din Legea Ticu si publicarea dosarelor demnitarilor care au colaborat cu Securitatea.

Propunerea urma sa fie discutata aseara si in cadrul Aliantei. In conditiile in care democratii isi mentin in posturi importante oameni care au recunoscut ca au fost ofiteri de securitate, este de asteptat ca PD sa negocieze dur propunerea colegilor de alianta. Ulterior, discutii in acest sens ar putea avea loc si in cadrul coalitiei.

Biroul Permanent Central al PNL a decis sa propuna partenerilor de guvernare emiterea unei ordonante de urgenta pentru modificarea Legii Ticu, in sensul eliminarii sintagmei "politie politica", a anuntat ieri liberalul Bogdan Olteanu. El a adaugat ca va cere "la nivelul Aliantei si coalitiei ca toate dosarele demnitarilor care au colaborat cu Securitatea sa fie facute publice".

De asemenea, se va introduce obligativitatea publicarii numelor tuturor ofiterilor identificati din dosarele fostei Securitati. Din momentul aplicarii noii ordonante, "CNSAS se va pronunta daca o persoana a colaborat sau nu cu Securitatea, fara a se mai face aceasta discriminare intre cei considerati ca au facut politie politica si cei considerati ca nu au facut. Punctul nostru de vedere este ca a colabora cu Securitatea inseamna a fi facut politie politica", a declarat Bogdan Olteanu. De altfel, acesta a fost si criteriul conducerii liberale in functie de care au fost exclusi din partid Mona Musca si Ioan Ghise.

Societatea civila a cerut acelasi lucru

O propunere similara au facut saptamana trecuta mai multe organizatii nonguvernamentale. Academia de Advocacy, APADOR - CH, Pro Democratia, Centrul pentru Jurnalism Independent, Freedom House, Fundatia pentru o Societate Deschisa, GDS si SAR au cerut Guvernului sa modifice, prin ordonanta de urgenta, legislatia privind deconspirarea Securitatii.

Principala propunere a semnatarilor viza eliminarea sintagmei "politie politica", "generatoare de multiple interpretari si neintelegeri".

De asemenea, ei au cerut deconspirarea tuturor informatorilor si colaboratorilor Securitatii si publicarea pe Internet, cu respectarea dreptului la viata privata, a tuturor dosarelor, urmand ca CNSAS sa se pronunte doar asupra masurii in care informatiile oferite de acestia au lezat drepturile si libertatile cetatenesti. "Fara transparenta deplina, deconspirarea Securitatii este lipsita de fundament", atrag atentia ONG-urile.

Potrivit art. 5 din legea privind accesul la propriul dosar si deconspirarea Securitatii ca politie politica, "prin politie politica se inteleg toate acele activitati ale securitatii statului sau ale altor structuri si institutii cu caracter represiv, care au vizat instaurarea si mentinerea puterii totalitar comuniste, precum si suprimarea sau ingradirea drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului".

"Este un lucru absolut necesar"

Constantin Ticu Dumitrescu ne-a declarat ieri ca eliminarea sintagmei "politie politica" din legea care ii poarta numele "este un lucru necesar, absolut necesar". El a adaugat ca, in acest mod, misiunea CNSAS, si mai ales a aparatului tehnic al Colegiului, va fi mult usurata.
In prezent, sunt 1,8 milioane de dosare de verificat.

Intrebat daca este de acord cu publicarea pe internet a dosarelor demnitarilor care au colaborat cu Securitatea, Ticu Dumitrescu a explicat ca o astfel de masura "ar deschide o cutie a Pandorei". "Documentele Securitatii nu sunt niste tratate. Ele trebuie explicate pentru marele public, intrucat pot fi interpretate in fel si chip, fapt ce ar duce la stari conflictuale cauzate de astfel de interpretari", a explicat Ticu Dumitrescu.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.