Presedintele UDMR, Markó Béla, a declarat, simbata, la Sfintu Gheorghe, ca primarii din judetele Mures, Harghita si Covasna, alesi pe listele acestei formatiuni politice, se vor reuni pe data de 23 septembrie in localitatea harghiteana Miercurea-Ciuc pentru a pune bazele unei cooperari pentru dezvoltarea regiunii. Markó a declarat ca, pe linga modalitatile de colaborare intre autoritatile locale si judetene pentru dezvoltarea economica a zonei, se va discuta si despre diferitele forme de autonomie solicitate de comunitatea maghiara din Transilvania.

Markó: Autonomie fara referendum

Liderul UDMR s-a aratat convins ca majoritatea maghiarilor doresc autonomia Tinutului Secuiesc si a apreciat ca aceasta intrunire constituie un bun prilej pentru "enuntarea acestei vointe comune". In acest context, Markó Béla a declarat ca, in opinia sa, nu este necesara organizarea unor referendumuri locale pe tema autonomiei teritoriale a Tinutului Secuiesc, asa cum propun radicalii maghiari, respectiv Uniunea Civica Maghiara(UCM) si Consiliul National Secuiesc, dar si citiva parlamentari ai UDMR.

Citeste si:

UCM, la un pas de inregistrare

Redeschiderea de catre UDMR a subiectului autonomia Tinutului Secuiesc vine in momentul in care formatiunea rivala, UCM, sustinatoare de mai multi ani a acestei teme, e pe punctul de a se inregistra ca partid politic. Singura problema pe care o mai intimpina UCM pentru a se putea oficializa ca partid o reprezinta stringerea de semnaturi in Bucuresti. "Eu am fost saptamina trecuta la Bucuresti, linga gara. M-am dus intr-un bloc cu zece etaje si am intrat aproape in fiecare apartament. Trebuie sa va spun ca nu am putut obtine nici macar o semnatura. Nici una.

Aproape peste tot erau acasa oameni in virsta si imi spuneau: «Ce? Eu sa semnez pentru unguri?! Niciodata in viata mea nu am sa fac asta!». Este exemplul cel mai elocvent al felului in care functioneaza legea romaneasca a partidelor, ca trebuie sa stringem semnaturi din 18 judete, dar si din Bucuresti. Dar in Bucuresti sint atit de porniti oamenii incit e practic imposibil sa stringi semnaturi de la ei", ne-a declarat Zoltán Gazda, presedintele UCM Sfintu Gheorghe.