Legile sigurantei nationale nu au intrat in dezbaterea Guvernului nici la sedinta de ieri. Potrivit purtatorului de cuvant Oana Marinescu, situatia este cauzata de faptul ca proiectele nu au fost avizate de toate ministerele. Situatia este insa ceva mai complicata.
Potrivit legii, ministerele pot formula amendamente la proiectele pentru care li se solicita avizul. Daca fie si numai unul dintre ministerele care nu au avizat pana acum proiectele de legi privind siguranta nationala vor avea de facut unele observatii pe aceste documente, automat legile sigurantei trebuie sa fie retrimise la toate ministerele, pentru o noua avizare. Toata aceasta birocratie este insa considerata normala de catre executiv.

"Este normal ca ministerele sa formuleze amendamente. Toate obiectiile si propunerile vor fi discutate si eventual inglobate in proiect. Iar apoi legile vor fi trimise din nou la ministere pentru avizare. Este o procedura normala in procesul de avizare", a explicat Oana Marinescu. Dupa ce toate aceste formalitati vor fi incheiate, legile sigurantei vor intra in sedinta de guvern pentru aprobare. Intrebat in cat timp estimeaza ca vor fi trimise in Parlament, purtatorul de cuvant al executivului a spus ca nu poate aprecia durata acestor proceduri. In Parlament vor urma alte dezbateri, mai intai in comisiile de specialitate de la Camera Deputatilor, apoi in plen. La Senat, in camera decizionala pentru acest pachet de legi, vor fi de asemenea proceduri similare, care necesita destul de mult timp.

Legile sigurantei nationale, redenumite "pachetul de legi privind securitatea Romaniei", au fost facute publice in urma cu doua saptamani, de catre consilierul personal al primului-ministru Marius Oprea si secretarul general al Guvernului, Radu Stroe.
La sfarsitul sedintei de guvern de saptamana trecuta, premierul Tariceanu a declarat ca pachetul de legi nu a fost prezentat spre aprobare deoarece se afla in procedura de avizare. Presedintele Traian Basescu a conditionat numirea noilor directori ai SRI si SIE de adoptarea legilor sigurantei.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.