Romania este in topul tarilor care au o mare incredere in Uniunea Europeana. 74% din cei intervievati si-au exprimat increderea in institutiile Uniunii Europene(UE), procentaj urmat de Lituania cu 68%, Ungaria cu 64% si in contrast cu opiniile din Croatia (42%), Marea Britanie (36%) si Suedia (33%). UE se afla pe locul doi in topul increderii romanilor, dupa biserica si inaintea armatei. In ciuda acestei increderi foarte mari, romanii cunosc foarte putin despre modul cum functioneaza UE; numai bulgarii, turcii si britanicii mai sunt in aceasta situatie. Totusi, romanii cu un grad ridicat de informare sunt cei care au cea mai mare incredere in Uniune, contrazicandu-se astfel mitul increderii oarbe, a scos in evidenta un Barometru de opinie publica realizat in UE si in tarile candidate la aderare, care pentru prima data cuprinde un Raport National pentru Romania. Raportul se axeaza pe o analiza comparativa intre parerea "romanului mediu" si opinia europeana.

Unitate in diversitate

"Modelul cultural caruia pare sa i se subsumeze Romania in legatura cu identitatea national/europeana este unul de maxima diversitate cu ponderi relativ egale intre persoanele de orientare preponderent nationala, preponderent europeana, national-europeana si european-nationala. In aceeasi categorie se afla si tari precum Bulgaria, Ciprul de Nord, Slovenia, Irlanda, Croatia sau Ungaria" a afirmat editorul national pentru Romania al Eurobarometrului, prof. univ. dr. Dumitru Sandu. In Romania, au fost intervievate (in perioada octombrie-noiembrie 2004) 1012 persoane cu varste de peste 15 ani - esantion reprezentativ la nivel national.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.