La o saptamina dupa vizita in Marea Britanie si cu putin timp inaintea celei din Statele Unite, presedintele Traian Basescu incearca sa contrabalanseze axa Bucuresti-Londra-Washington cu o relatie buna si cu Moscova.

Inainte de intrevederea de o ora cu presedintele Vladimir Putin, Basescu declara ieri, pentru presa moscovita, ca nu are complexe in privinta Rusiei si ca respecta si intelege interesele multiple ale unei tari mari. Faptul ca intre Romania si Rusia relatiile au fost oarecum ambivalente "a fost greseala politicienilor care au condus Romania pina acum", a apreciat Basescu. In acelasi timp, presedintele considera ca Romania si Rusia au interese comune la Marea Neagra pentru rezolvarea problemelor legate de traficul de persoane, droguri si terorism. In afara obiectivelor politice, Traian Basescu incearca sa atinga si scopuri economice, in principal redeschiderea pietei de desfacere rusesti pentru tara noastra, pierduta in mare parte o data cu desfiintarea CAER.

"Este inacceptabil ca mobila produsa in Romania sa fie exportata mai intii catre Vest, sa fie plimbata prin toata Europa si sa ajunga in Rusia la preturi de citeva ori mai mari, in loc sa fie exportata direct", a declarat presedintele Romaniei. In acest sens, la initiativa vicepremierului George Copos, delegatia oficiala romana a fost insotita la Moscova de un grup de oameni de afaceri din domenii de perspectiva pentru relatiile comerciale bilaterale. Oamenii de afaceri au participat la un dineu, in timp ce presedintele Basescu se intretinea, aseara, cu omologul sau rus.

Basescu i-a cerut lui Putin numarul de telefon

"Sper ca in timpul mandatului meu sa aveti in mine un prieten european, sa fiu unul dintre presedintii europeni pe care sa-l puteti suna oricind si care sa va poata suna oricind", i-a spus presedintele Traian Basescu omologului sau rus, inca din primele momente ale intilnirii.

La rindul sau, Putin l-a primit pe Basescu la fel de cordial, felicitindu-l pentru cistigarea alegerilor si subliniind ca se bucura ca Romania si Rusia au reusit revigorarea relatiilor reciproce, nu doar prin semnarea Tratatului bilateral din 2003, ci si prin cresterea schimburilor de marfuri. In acelasi timp, Traian Basescu ar vrea ca impreuna cu Vladimir Putin sa plece de la Tratatul semnat in 2003 si, pe aceasta baza, sa dezvolte relatii economice si politice excelente. "Sintem constienti ca Rusia are interese puternice in zona si ca Romania vrea sa-si afirme propriile interese", a precizat Basescu. Desi prin declaratiile sale a incercat sa creeze o relatie intre Bucuresti si Moscova care sa respecte interesele ambelor parti, presedintele Traian Basescu a parut, in mod necaracteristic, intimidat de "tarul" Putin, cu toate ca afirmase anterior ca n-are complexe in relatia cu Rusia.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.