Gheorghe Ciuhandu sustine ca seful statului si-a incalcat atributiile, intrucat in primavara a incercat sa intermedieze o colaborare intre taranisti si democrati. "La inceputul lunii martie, anul acesta, domnul Basescu m-a sunat personal si mi-a cerut sa raspundem pozitiv, noi, PPCD, la o colaborare cu PD", a spus liderul taranist. Potrivit legii, seful statului trebuie sa fie apolitic. Liderii democrati au fost acuzati in repetate randuri ca iau decizii in partid la ordinele lui Traian Basescu si ca PD este un partid prezidential.

Acum insa este prima data cand seful statului este acuzat ca face lobby pentru un partid.
"Eu nu stiu cum este domnul Basescu, un presedinte apolitic, nepolitic, stiu ca este un presedinte-jucator", a raspuns Ciuhandu, intrebat fiind cum explica faptul ca presedintele tarii a sunat pentru a cere ceva in numele unui partid politic.

"Interventia a fost inutila"

In plus, Ciuhandu a ironizat actiunea presedintelui, afirmand ca a fost inutila. "PD ne-a cerut sa colaboram, iar noi, intr-adevar, am raspuns pozitiv cererii, pe data de 18 martie. Oricum, partidul nostru raspundea astfel, indiferent daca suna domnul Basescu sau nu, caci este vorba despre recomandarea PPE de a colabora intre ele partidele din aceeasi tara care sunt membre sau doresc sa fie.
De atunci, insa, nu s-a mai intamplat nimic", a spus Ciuhandu. PPCD si UDMR sunt membre cu drepturi depline ale Partidului Popular European, in timp ce PD are doar statut de observator. La inceputul lunii martie, atunci cand liderul taranist sustine ca a fost sunat de seful statului, a avut loc Congresul PPE de la Roma.

La momentul respectiv, democratii au incercat sa obtina statutul de membru cu drepturi depline, insa europenii au amanat raspunsul pentru luna septembrie.

Atat UDMR, cat si PPCD trebuie sa formuleze o recomandare in acest sens. Desi nu este decisiva, atitudinea celor doua formatiuni este luata in calcul de catre popularii europeni.

De altfel, Ciuhandu a anuntat ca duminica va fi organizata o sedinta a CNC, in care "vom discuta despre pozitia pe care partidul nostru o va adopta la sedinta Biroului Politic al PPE din 18 septembrie, de la Bruxelles, referitor la solicitarea PD de a deveni mebru asociat al PPE".

"Termenul 'taranist>> nu este unul peiorativ"

Liderul taranist a criticat si faptul ca seful statului ar fi folosit termenul de "taranist" in sens peiorativ.
"Il rugam pe domnul presedinte ca, atunci cand vorbeste de taranisti, sa vorbeasca mai clar, fara a lasa loc de interpretari. Daca are probleme cu unii taranisti, sa si le rezolve.

Dar sa nu vorbeasca astfel despre toti taranistii, caci termenul 'taranist>> nu este unul peiorativ. Cand a ajuns ministrul Transporturilor, cred ca acea pozitie i-a permis sa isi dezvolte anumite calitati, pozitie pe care a avut-o in cadrul unei guvernari in care PNTCD a avut un rol foarte important", a spus Ciuhandu.
Presedintele Traian Basescu i-a acuzat, saptamana trecuta, pe ziaristii care participau la o emisiune televizata, ca incearca sa ii fabrice un dosar de securitate, impreuna cu "politicieni de nimic, asa-zis taranisti, de fapt, niste lichele". Singurul taranist prezent la acea emisiune era vicepresedintele PPCD, Aurelian Pavelescu.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.