A venit momentul sa aratam, in sfarsit, in urma unor documente pe care le detinem astazi, una dintre persoanele a carui avere s-a bazat pe relatiile comerciale directe cu fosta Securitate, pe conjunctura caderii regimului Ceausescu si pe ceea ce a urmat dupa aceea. Pactul cu Securitatea inseamna bani castigati cot la cot cu Securitatea. Dan Voiculescu, chiar daca neaga, a facut acest pact.

In urma cu cativa ani, ZIUA a publicat un amplu serial sub titlul "Averea Diavolului". Subiectul viza conturi ale fostei Securitati care, prin diverse firme de comert exterior, rula sume imense in valuta provenite din diverse afaceri mai mult sau mai putin cunoscute. Unele au ramas chiar misterioase, pentru ca, de-a lungul timpului, toti cei care au incercat sa refaca traseele unor astfel de afaceri cu continuitate s-au pocnit de zidul "strictului secret" si al imposibilitatii deconspirarii unor ofiteri din fosta securitate, activi, care lucrau si au continuat sa lucreze sub acoperire. Dupa 1990, furia cautarii conturilor lui Ceausescu a culminat cu concluzia unor experti canadieni, de la PEAT MARWICH THORNE din Toronto, angajati de Guvern sa caute averile Securitatii si ale familiei Ceausescu. Ochii si urechile lor s-au oprit asupra firmei CRESCENT. Si au cerut lamuriri cu privire la Dan Voiculescu. In toata nebuloasa, aparea un anume John Edgington, care a disparut subit dupa decembrie 1989, fost director al CRESCENT Austria si CRESCENT Anglia. Acesta a declarat - dupa cum reiese din arhivele publicistice ale vremii - ca intregul control al companiei CRESCENT - era detinut de Dan Voiculescu.

In 1992, comisia senatoriala a concluzionat ca la descoperirea Averii Diavolului - cum era denumita averea lui Ceausescu - nu se poate ajunge fara un control amanuntit al firmei CRESCENT. Toate drumurile duceau acolo. Regimul Iliescu a asternut tacerea peste aceasta "harta" a maldarului de bani rulat prin conturile fostei Banci Romane de Comert Exterior de catre marea firma-mama ICE Dunarea si, implicit, "fiica adoptiva" CRESCENT. Fostul sef al SRI, Virgi Magureanu, a refuzat sa ofere informatii legate de activitatea CRESCENT.

In 1998, presedintele Emil Constantinescu a reaprins fitilul cautarilor. Dar, pentru a se ajunge la adevar, trebuia declasificata arhiva ICE . Dosarele cu toate informatiile despre ICE-Dunarea si CRESCENT sunt imense. Ele ticsesc o camera intreaga. Toata aceasta documentatie se afla si acum la sediul Serviciului de Informatii Externe. Aceste documente urmau a fi puse cap la cap si tot asa conturile, transferurile bancare, metamorfozarile unor firme, decodificarea unor misiuni fara decodificarea ofiterilor DIE (Directia de Informatii Externe). Foarte greu, dar nu imposibil. In fond, era vorba de banii statului. Bani care, in loc sa ajute direct economia romaneasca, umplusera buzunarele unor anumite persoane, care stiau traseele, care stiau secretele si avusesera acces la acele conturi. Sau la marile afaceri de import-export ale statului. S-a realizat, ceva mai tarziu, si un control preliminar. Informtii si documente au fost solicitate si de Parchetul General, la Sectia Anticoruptie, de catre Ovidiu Budusan. Numai ca finalizarea unei astfel de anchete extrem de complexe, in care trebuia sa se tina cont de o serie de factori ce puteau disturba activitatea unor ofiteri aflati, inca, in diverse misiuni, nu putea fi realizata intr-un timp scurt.

In 2000, Puterea s-a schimbat. Odata cu acest moment, Partidul Umanist din Romania al lui Dan Voiculescu a prins Parlamentul agatandu-se de listele PDSR. A devenit din ce in ce mai puternic, dupa ce ajunsese foarte bogat, a facut cel mai subtil joc al culiselor politice din ultimii ani, si-a pacalit partenerii politicii de pana atunci, care pusesera "capac" pe afacerea ICE DUNAREA-CRESCENT, prin CSAT-ul prezidat de Ion Iliescu care a reclasificat arhiva acestei afaceri. Apoi, a tradat.

Si, in fine, pe "buza" alegerilor din noiembrie 2004, stiind ca sansele de a se reimuniza parlamentar devenisera extrem de mici, a trecut de-a dreapta lui Nastase, reintrand in legislativ. Dupa, si-a intins stanga spre Basescu dupa alegeri, trambitand interesul national. Actualul presedinte al Romaniei, Basescu, are obligatia sa redeclanseze ancheta asupra conturilor fostei Securitati, asupra firmei CRESCENT si sa nu se lase influentat de circumstantele politice ale unui trecut apropiat. Opinia publica trebuie sa cunoasca cine este Dan Voiculescu si ce ascunde baza imperiului pe care si-a creat el marea avere.

Drumul banilor "rosii"

Confom documentelor zdrobitoare pe care le detinem, arhivele ICE Dunarea releva favorizarea clara a firmei CRESCENT in cadrul contractelor comerciale derulate cu ICE DUNAREA. La nivelul anului 1998, prin intermediul firmei CRESCENT-Cipru - firma straina al carui director la Bucuresti era Dan Voiculescu - s-a realizat aproape 40 la suta din totalul exporturilor cu ciment ale Romaniei. Documentele dezvaluie faptul ca statutul preferential al acestei legaturi ICE DUNAREA-CRESCENT Cipru s-au datorat acoperirii unor operatiuni financiare extrem de importante si misterioase derulate in interesul unei "parti neidentificate", sub forma deturnarilor de fonduri. In cadrul acestor tranzactii comerciale au existat depozite purtatoare de dobanda la banci aflate in strainatate, transferuri de valuta destinate unor operatiuni speculative de arbitraj valutar, dar care nu au fost identificate inca pe filiera "repatrierii".

Aceleasi afaceri au vizat plata unor comisioane confidentiale foarte mari, scoase in numerar de la defuncta Banca Romana de Comert Exterior, multi dintre acesti bani fiind repusi in conturi secrete la banci din afara tarii. De asemenea, ICE DUNAREA nu a incasat valuta de la CRESCENT, datorata in urma exporturilor de tevi, tabla si otel beton. Mai mult, ICE DUNAREA nu a incasat decat partial comisioanele confidentiale aferente unor operatiuni AVS (n.red. - aport valutar special) derulate cu firma CRESCENT-Cipru.

Firmele Securitatii si conturile Mafiei italiene

In privinta conturilor ICE DUNAREA, pana acum au fost identificate 25, numite tranzitorii. Ele au fost utilizate pentru alimentarea conturilor definitive REA (n.red.-fond de rezerva de stat din operatiuni comerciale ale ICE DUNAREA) si REB (n.red. fond de rezerva de stat din opertiuni efectuate conform Decretului 382/82, si de operatiuni speciale consacrate pe asa-numita "munca specifica"). Aceste conturi tranzitorii au mai fost folosite si la efectuarea de plasamente in depozite externe sau pentru actiuni de arbitraj valutar. Erau alimentate cu sume provenite din operatiuni de AVS realizate de catre unitati specializate ale fostei Securitati.

Acte existente in arhiva ICE DUNAREA dovedesc ca, la nivelul anului 1989, au fost constituite prin 20 dintre aceste conturi depozite bancare purtatoare de dobanda, unele folosite si la operatiuni speculative. Aceste depozite ajungeau la 62.024.1821 USD si 235.267.422 DM (marci germane). In conturile ICE DUNAREA se regasesc doar dobanzi ale acestor sume. Conform unor documente ale fostei Banci Romane de Comert Exterior, doar jumatate din soldul transferat al sumelor evidentiate mai sus se regaseau sub control BRCE la data de 25 decembrie 1989. Este vorba de 32.500.000 dolari si 132.000.000 de marci germane.

De asemenea, in Elvetia, Statele Unite si Germania s-a stabilit existenta unor conturi tranzitorii, "active in anii '80. In astfel de conturi se incasau comisionae confidentiale, obtinute in urma operatiunilor de aport valutar special. Patru dintre aceste conturi apartineau firmei DANAMIA N.V., inregistrata pe numele unui olandez, in Insulele Antilele Olandeze. Aceasta firma era controlata de fosta Securitate (DSS). In aceste conturi au fost insasate sume care variau intre 20.000 de dolari (exemplu-comision transferat de COMERCIALIZADORA GOMEZ SA Chile) si 520.000 de dolari (exmplu- comison transferat de Mafia italiana in contul 207.681.60 D-UBS Geneva, prin intermediul firmei BALMEX AG-Basel, sub numele operatiunii "MEDIAS"), in anul 1981. Nu se stie deocamdata care a fost destinatia finala a sumelor colectate in conturile tranzitorii externe, ele ramanand neinregistrate in rapoartele AVS sau in alte documente.

Confidentialitatea comisioanelor

In perioada 1986-1989, au fost incheiate cu firma austriaca DOBIAS mai multe contracte privind vanzarea la extern de rulmenti si armaturi metalice. Suma platita la BRCE a fost 9.000.000 de dolari, drept comison rezultat din suprafacturarea acestor marfuri. Operatiunile au fost desfasurate cu aprobari ale Securitatii statului roman si Ministerului Comertului Exterior. Conform documentelor, firma austriaca a fost imputernicita sa ridice 10% din valorea facturilor emise de ICE DUNAREA. Acest comision a fost ridicat mereu de catre reprezentantul firmei DOBIAS, cetateanul austriac de origine romana Nathan Skolet, care era bun prieten cu Marin Ceausescu, fost sef al Agentiei Economice la Viena. Sume de bani aferente comisionului extern erau scoase din tara cu valiza diplomatica, apelandu-se uneori si la "consilierul Tudor din cadrul Ministerului Afacerilor Externe". Despre aceasta persoana si despre aceasta firma veti afla mai multe in numarul de maine al ziarului.

Voiculescu, membru-delegat al ICE DUNAREA!

In schimb, despre firma CRESCENT-CIPRU sunt multe de spus. Documentele pe care le detinem dezvaluie si certifica in acelasi timp ca firma la care Dan Voiculescu a fost director a derulat contracte de valori foarte mari cu ICE DUNAREA. Livrarile masive de ciment, uree, produse metalice si aluminiu s-au efectuat pe aceasta "ruta" in 1989 in Spania, Republica Dominicana si Algeria. CRESCENT a fost principalul beneficiar al acestor exporturi, ocupandu-se de derularea a trei din cele sase servicii ale ICE DUNAREA. Documentele vizeaza existenta unei "dubluri" de act juridic de constuituire, unul dintre acestea avand caracter SECRET). Conform unor note de protocol (spre exemplu nota NC 5907 din 1987), Dan Voiculescu a facut parte din delegatia partii romane si a fost membru in delegatia ICE DUNAREA chiar in anul 1989, cu ocazia unor negocieri comerciale.

Cu un an inainte, ICE DUNAREA a primit titlul pompos de "Erou al muncii socialiste", ocazie care nu a fost trecuta cu vederea de catre Dan Voiculescu, acesta felicitand firma Securitatii pentru distinctia primita. Vom oferi, insa, amanunte legate de itele CRESCENT cu ICE DUNAREA si informatii certe legate de operatiuni secrete precum ALUMINA in alt episod.

Voiculescu a negat intotdeauna legatura lui cu fosta Securitate, dar exista documente clare care evidentiaza aceasta profitabila relatie.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.