Presedintele Romaniei, Traian Basescu, se bucura de cea mai mare incredere in randul populatiei, potrivit unui sondaj CSOP, efectuat in perioada 26 ianuarie-2 februarie 2005. 62,7 la suta din cei intervievati au declarat ca au incredere in presedinte, inregistrandu-se astfel o crestere de 17,3 procente fata de luna noiembrie a anului trecut. Pe locul secund in acelasi top al persoanelor publice se situeaza premierul Calin Popescu Tariceanu, cu 60,3 la suta (o crestere spetaculoasa, in raport cu penultima luna a anului 2004, cand prim-ministrul se bucura de increderea a 29,8 la suta din cei chestionati). Locul trei in sondaje revine lui Theodor Stolojan (52,9 la suta, fata de 44,6 la suta, in noiembrie 2004).

La polul opus, scaderi semnificative in ceea ce priveste increderea populatiei se observa la Adrian Nastase (a pierdut 20 de procente, fata de noiembrie 2004, ajungand la 26,5 la suta) si Ion Iliescu (doar 28 la suta, cu 18,8 procente mai putin fata de luna de referinta, noiembrie 2004).
56,2 la suta dintre romani considera ca Romania merge intr-o directie buna, conform aceluiasi sondaj CSOP.

Se inregistreaza astfel o crestere de 11,5 procente fata de luna alegerilor, si de 19,8 la suta fata de luna septembrie a anului trecut. Simultan cu aceasta tendinta se observa scaderea numarului celor care considera ca lucrurile merg astazi intr-o directie gresita in Romania (doar 18,4 la suta, fata de 43,7 la suta in noiembrie 2004), dar si o sporire a gradului de incertitudine, deoarece 25,4 la suta din cei intervievati au raspuns ca nu stiu sau nu pot aprecia (comparativ cu 13,5 din luna noiembrie).
In ceea ce priveste intentia de vot a romanilor, daca ar avea loc acum alegeri, 47,7 la suta ar pune stampila pe numele Aliantei PNL-PD (cu 8,6 la suta mai multi decat in noiembrie 2004), in vreme ce PSD (eventual in uniune cu PUR) ar primi doar 29,3 la suta din voturi (in scadere cu aproape 10 procente, raportat la aceeasi luna a anului trecut). Constanta se mentine intentia de vot pentru Partidul Romania Mare (11,5 la suta), in timp ce Uniunea Democrata a Maghiarilor din Romania ar atrage 6,3 la suta din electorat (o usoara crestere, de 0,6 la suta fata de penultima luna din 2004).
Sondajul a fost realizat pe un esantion reprezentativ la nivel national, in randul populatiei cu drept de vot, iar marja de eroare este de trei procente.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.