Basescu renunta la "casa otravita"

Presedintele Traian Basescu a anuntat ieri ca renunta la apartamentul din strada Stefan Mihaileanu nr. 2, dupa ce, saptamina trecuta, jurnalistii de la cotidianul "Libertatea" au descoperit ca locuinta respectiva este situata intr-un imobil nationalizat ce intra sub incidenta Legii 10. Decizia presedintelui vine dupa citeva zile de tacere, perioada in care a fost pus la zid atit de presa, cit si de reprezentantii Asociatiei Proprietarilor Deposedati Abuziv. Acestia au afirmat ca Basescu a incalcat legea, cu atit mai mult cu cit s-a declarat "ingerul pazitor" al retrocedarilor, acuzind in nenumarate rinduri ca politicul blocheaza punerea in aplicare a Legii 10.
Saptamina trecuta, cotidianul "Libertatea" publica un amplu articol in care se arata ca Traian Basescu detine un apartament de 369,9 mp intr-un imobil nationalizat, pe care l-ar fi achizitionat cu 17.870 de euro, valoarea reala a apartamentului fiind de 250.000 de euro.

Casa a fost cumparata in 2002, prin Administratia Fondului Imobiliar (AFI). Chiar daca subiectul a fost preluat de toata presa, presedintele Traian Basescu a refuzat sa-si spuna punctul de vedere. El a rupt tacerea abia ieri, cind Departamentul de Comunicare Publica al presedintiei a incercat sa lamureasca situatia. "La data achizitionarii apartamentului din strada Stefan Mihaileanu, Traian Basescu nu era proprietar al nici unei locuinte in Capitala. Locuinta de serviciu care ii fusese repartizata in Bd. Maresal Vasile Prezan era cu drept de folosinta doar in perioada in care era demnitar al statului (1997-2000), contractul fiind prelungit in ianuarie 2001 pentru o perioada de inca doi ani, Traian Basescu neavind nici o alta locuinta pina la data prelungirii contractului locuintei de serviciu", se arata in comunicatul Administratiei Prezidentiale.

Pretul locuintei a fost fixat de AFI

Chiar daca apartamentul de pe strada Stefan Mihaileanu intra sub incidenta Legii 10, in comunicat se arata ca locuinta a fost repartizata legal, pentru inchiriere, urmare a faptului ca proprietarii imobilului din Bd. Aviatorilor nr. 57 (care ii fusese repartizat initial lui Basescu) si-au redobindit dreptul de proprietate. "Traian Basescu a achizitionat apartamentul la pretul stabilit de AFI, conform legislatiei in vigoare, si in baza Legii 10/2001, care prevede ca "imobilele cu destinatie de locuinta pot fi instrainate, chiriasii avind drept de preemptiune". Cu exceptia locuintei din Stefan Mihaileanu, nici una dintre celelalte doua locuinte nu pot fi considerate proprietati ale lui Traian Basescu, ele fiind clasificate ca "locuinte de serviciu"", se mai arata in comunicat.

"Ingerul pazitor" si normele Legii 10

Legea 10/2001, care prevede restituirea proprietatilor confiscate abuziv in perioada comunista, a declansat numeroase scandaluri intre autoritatile locale si cei peste 200.000 de fosti proprietari care isi cereau drepturile pe cale legala. Pe vremea cind era primar general, Traian Basescu a declarat, in nenumarate rinduri, ca va veghea personal la punerea in practica a respectivului act normativ, asa incit orice interes politic sa fie "reprimat din fasa". Numai ca, zilele trecute, jurnalistii de la cotidianul "Libertatea" au descoperit ca tocmai cel care s-a declarat "ingerul pazitor" al Legii 10 si-a cumparat o locuinta ce intra sub incidenta acestei norme. Stirea ca Traian Basescu, presedintele Romaniei, si-a cumparat un apartament intr-o casa nationalizata i-a luat prin surprindere pe reprezentantii Asociatiei Proprietarilor Deposedati Abuziv (APDA) si pe nepregatite pe cei de la Administratia Fondul Imobiliar, institutia care i-a vindut casa fostului primar general.

Apartamentul trebuia scos la licitatie

Potrivit datelor furnizate de APDA, la nivel national exista 210.000 de cereri de revendicare in baza Legii 10, din care au fost rezolvate doar 15.000. Situatia cea mai dramatica se inregistreaza in Capitala, unde peste 40.000 de fosti proprietari inca mai asteapta sa intre in posesia imobilelor din care au fost alungati abuziv. Maria Teodoru, presedintele APDA, s-a aratat foarte surprinsa de modul in care Traian Basescu a reusit sa-si cumpere un apartament intr-o casa nationalizata. Ea ne-a explicat ca orice imobil care intra sub incidenta Legii 10 poate fi vindut daca nu a fost revendicat de proprietar. "Insa nu poate fi vindut oricum, ci scos la licitatie, iar banii obtinuti se folosesc pentru despagubirea in natura a proprietarilor care nu pot sa-si recupereze casele", a precizat Maria Teodoru.

AFI: "Vom clarifica aceasta situatie"

Reprezentantul Autoritatii Fondului Imobiliar, Mihai Enachescu, a recunoscut ca presedintele Traian Basescu si-a cumparat apartamentul din strada Stefan Mihaileanu nr. 2 din sectorul 2" prin AFI, in baza Legii 112/2002. El a tinut sa precizeze insa ca nu cunoaste detaliile acestei vinzari.

Cum isi va recupera presedintele investitiile?

Traian Basescu a luat-o inaintea reprezentantilor AFI si a cerut, ieri, rezilierea contractului de vinzare-cumparare a apartamentului din Stefan Mihaileanu nr. 2. Avind in vedere ca locuinta a costat 17.870 de euro si ca presedintele a facut investitii majore, se pune urmatoarea intrebare: cum isi va recupera Traian Basescu banii si ce suma va restitui AFI?

Apartamentul "facea" minimum 150.000 de euro

Specialisti de pe piata imobiliara sustin ca, la preturile actuale, un apartament intr-o vila din strada Stefan Mihaileanu, zona Foisorul de Foc, este evaluat la minimum 150.000 de euro, daca nu este o casa cu elemente arhitectonice spectaculoase sau are o curte interioara mica. "In cazul vilelor, pretul este influentat de vecinatati. Iar aici vecinatatea este foarte buna, asa incit, chiar daca vorbim doar de un apartament din vila, pretul poate urca si pina la 250.000 de euro", au adaugat expertii. De altfel, pe unul dintre site-urile specializate in anunturi imobiliare, o vila in zona Foisorul de Foc, cu o suprafata de 190 de metri patrati, este scoasa la vinzare la pretul de 185.000 de euro.

Seful statului, vazut de vecinii din "Stefan Mihaileanu"

Dupa tot scandalul iscat in jurul proprietatilor presedintelui Traian Basescu, locatarii imobilului de pe Stefan Mihaileanu nr. 2, din sectorul 2 al Capitalei, se cam feresc de presa. Cu greu am reusit sa aflam cite ceva despre "vecinul" lor, presedintele Romaniei: "Domnule, sper ca nu ma inregistrati cu reportofon. Ca m-am saturat deja. Au tot venit de pe la presa in ultimele zile...", ne spune unul dintre batrinii care locuiesc acolo.

"Nu prea are bani"

La etajul 1 al imobilului am fost intimpinati de un batrinel in haine de casa. "Alexandrescu ma numesc. De unde sinteti? Aaaa... pai va spun cum e cu locuinta, domnule!". Dupa ce ne face istoricul imobilului de la constructie pina in prezent, omul incepe sa vorbeasca despre vecinul ajuns presedinte al Romaniei. "A ajuns aici prin 2003. Ce era sa faca si omul? Daca proprietarul a luat casa aia din Aviatorilor, in care locuia, a venit si omul aici. El mai avea o casa intre politicienii aia, acolo, dar a venit si el aici, intre oameni", si-a inceput, in soapta, povestea domnul Alexandrescu. "A venit si a inceput renovarile, ca apartamentul era rau de tot, intra ploaia in el. Oricum casa, v-am spus, e veche din 1920. A bagat, saracu’, o groaza de bani... Ce era sa faca?! A reparat tot si a stat ca omul. Pe vremea aia nu era inca presedinte", a continuat vecinul lui Basescu. "Cit a fost primar trecea tot timpul", intervine sfioasa doamna Alexandrescu. "Dar sa stiti ca nu are atitia bani citi se spune. Pai, daca avea, nu renova el si exteriorul?! Ia uitati-va acolo... cade peretele. L-am si intrebat intr-o zi de ce nu-l renoveaza si mi-a zis ca nu are bani", ne-a mai spus Alexandrescu.

Un om extrem de deschis si de linistit

L-am intrebat si pe administratorul imobilului, Doru Malanciuc, ce parere are despre vecinul Traian Basescu. "Un om foarte deschis, comunicativ si linistit", ni l-a descris acesta. "Mai vorbeam cu el din cind in cind. Acum trece mai rar pe aici. Dar niciodata nu am avut probleme. Nu era petrecaret, iar cu intretinerea nu am avut probleme. Nu era restantier", ne-a mai spus Malanciuc.

Stefan Voitec, fostul locatar

Apartamentul pe care Basescu l-a detinut in imobilul din strada Stefan Mihaileanu, la etajul 1, are o istorie interesanta. Cladirea a fost construita in 1920.
Prin anii `60, chiar in apartamentul presedintelui Basescu a locuit comunistul Stefan Voitec, fost presedinte al Marii Adunari Nationale.
Dupa plecarea acestuia, apartamentul a fost folosit pe post de locuinta de serviciu de corpul diplomatic al ambasadei germane. In 2002, cind Ambasada Germaniei a primit un alt spatiu, apartamentul a revenit, pentru o perioada scurta de timp, Primariei Capitalei.

Comunicatul presedintiei

Presedintele Romaniei, Traian Basescu, a decis sa solicite Administratiei Fondului Imobiliar anularea contractului de vinzare-cumparare avind ca obiect apartamentul nr. 2, etaj 1, din strada Stefan Mihaileanu nr. 2.
Decizia presedintelui Traian Basescu are in vedere dorinta de a clarifica situatia sa locativa si, din respect fata de opinia publica, intelege sa renunte la acest apartament pe urmatorul considerent:
In noua calitate pe care o are, conform legii, presedintele statului beneficiaza de o locuinta de serviciu, inclusiv dupa terminarea mandatului de presedinte.
Precizam ca:
La data la care s-a aprobat achizitionarea apartamentului din strada Stefan Mihaileanu, Traian Basescu nu era proprietar al nici unei locuinte in Bucuresti;

Locuinta de serviciu care ii fusese repartizata in Bulevardul Maresal Vasile Prezan era cu drept de folosinta doar pe perioada in care era demnitar al statului (1997-2000), contractul fiind prelungit in ianuarie 2001 pentru o perioada de inca doi ani, Traian Basescu neavind nici o alta locuinta pina la data prelungirii contractului locuintei de serviciu;
Locuinta din strada Stefan Mihaileanu a fost legal repartizata pentru inchiriere, urmare a faptului ca proprietarii imobilului din Bulevardul Aviatorilor nr. 57 (care ii fusese repartizat initial) si-au redobindit dreptul de proprietate;

Traian Basescu a achizitionat apartamentul la pretul stabilit de AFI, conform legislatiei in vigoare si in baza prevederilor Legii 10/2001 art. 43, alin. 2, care prevede ca "imobilele cu destinatie de locuinta pot fi instrainate, conform legislatiei in vigoare, chiriasii avind drept de preemptiune";
Art. 52 din Legea 10/2001 stabileste ca, "la data intrarii in vigoare a prezentei legi, se abroga orice alte dispozitii contrare";

Cu exceptia locuintei din strada Stefan Mihaileanu, nici una dintre celelalte doua locuinte, respectiv din Bulevardul Aviatorilor si din Bulevardul Maresal Vasile Prezan, nu pot fi considerate proprietati ale lui Traian Basescu, ele fiind clasificate ca "locuinte de serviciu", in care a locuit temporar pe perioada indeplinirii functiilor guvernamentale;
Imobilul in care locuieste presedintele in momentul de fata, de pe DN 1, apartine fiicei sale, domnul Traian Basescu considerind ca, in calitate de parinte, are tot dreptul sa cumpere o locuinta copiiilor lui.
Departamentul de Comunicare Publica

Consiliul Judetean, evacuat?

SPRIJIN. Consiliul Judetean Brasov isi desfasoara activitatea intr-o cladire care apartine, prin hotarire irevocabila, justitiei. Curtea de Apel functioneaza in aceeasi cladire, fapt pentru care magistratii sint nemultumiti si au cerut sprijinul ministrului Monica Macovei. Un schimb de cladiri ar fi simplu, insa nu poate fi pus in practica din cauza unor hotariri judecatoresti. Desi cladirea in care functioneaza la ora actuala Rectoratul Universitatii Transilvania ii apartine, CJ nu o poate folosi pentru ca aici are loc proces de invatamint si nu poate fi dislocat.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.