Tariceanu a vorbit despre ambasadori cu standarde profesionale inalte, tradandu-si ingrijorarea ca diplomatii romani ar putea sa bajbaie prin tari straine. Si primul-ministru nu s-a multumit doar sa dea lectii teoretice, ci le-a pus la dispozitie ambasadorilor un ghid, cu "10 comandamente minimale" pe care ar trebui sa le respecte.

"Fiti europeni", suna primul indemn din decalogul diplomatului, unde Tariceanu le-a explicat ambasadorilor ca "nu trebuie sa avem complexe in fata nimanui!". Premierul a mai cerut corectitudine, eficienta, pragmatism, spirit de initiativa, profesionalism, comunicare, ba chiar munca in echipa, intr-o varianta chinuita a unei liste de motivatii pentru ambasadori. Tariceanu si-a motivat fiecare sfat in parte, astfel ca la punctul 5 din decalog, ambasadorilor li se cere: "Fiti eficienti - Nu masor eficienta diplomatiei in tomuri de hartii si de dosare! Solutiile conteaza, nu limba de lemn!".

"Nu suntem infractori la portile Europei"

Mentionand transformarile majore pe care le-a traversat Romania in ultimii ani, primul-ministru a cerut ambasadorilor sa transmita in exterior imaginea reala a tarii, si nu una bazata pe imaginile socante de la inceputul anilor 90. Primul-ministru a precizat ca, in prezent, Romania nu mai este ruda saraca a Europei, iar decalajele care inca ne separa de Europa Occidentala pot fi recuperate, avand in vedere performantele economice actuale. Continuand pe acelasi ton agresiv, premierul a mai spus ca "europenii nu au de ce sa-si faca griji in privinta romanilor, nu suntem un popor de infractori care pandeste la portile Europei ca sa o cucereasca, precum barbarii la portile Romei acum 2.000 de ani", a spus premierul.