Toamna fierbinte pentru UDMR. Garda veche a Uniunii este amenintata de catre cei care doresc reforma formatiunii. Cunoscut drept "Grupul de la Cluj", dupa modelul grupului similar din PSD care a provocat schimbarile la varful partidului, in cel al UDMR se afla ministrul comunicatiilor si tehnologiei informatiei, Zsolt Nagy, ministrul delegat pentru comert, Iuliu Winkler, deputatii Hunor Kelemen si Levente Mate.

Cel mai amenintat de schimbari pare sa fie senatorul Verestoy Attila, dupa cum ne-au declarat surse din cadrul Uniunii. Considerat "sforarul" Uniunii, conform acelorasi surse, pe motiv ca negociaza politic in numele Uniunii pentru propriul sau interes, lui Verestoy Attila i se pregateste o izolare, astfel incat sa nu mai aiba informatii legate de ceea ce se intampla in tara, la nivelul UDMR.

De altfel, Grupului de reformisti i-ar conveni indepartarea lui Verestoy Attila si a presedintelui executiv al Uniunii, Csaba Takacs, dar pastrarea lui Marko Bela in functia de presedinte. Un alt motiv de suparare la adresa "baronului" Verestoy Attila este dorinta acestuia de a ramane la guvernare alaturi de actuala coalitie PNL-PD-PC cu orice pret, punct de vedere cu care "Grupul de la Cluj" nu este de acord. Ca dovada, declaratia facuta in urma cu cateva zile de catre Iuliu Winkler, care a afirmat ca UDMR este supusa unor presiuni si chiar santajului din partea partenerilor din coalitie, iar dupa integrarea in UE va decide daca mai ramane in coalitie. In ciuda insistentelor noastre, senatorul UDMR Verestoy Attila nu a putut fi contactat pentru a-si spune punctul de vedere.

Miscarile din interiorul UDMR au ca scop stoparea caderii popularitatii Uniunii in ochii electoratului maghiar, care pare sa fie din ce in ce mai receptiv la aparitia unui partid maghiar pe scena politica romaneasca, Partidul Civic Maghiar, condus de primarul din Odorheiul Secuiesc, Jeno Szasz.

Principala dorinta a tinerilor politicieni maghiari care pledeaza pentru schimbarile majore din Uniune este aceea de a eficientiza UDMR. Din acest motiv, ei vor propune infiintarea unei structuri intermediare in prezidiul formatiunii politice, in Consiliul Operativ si in Consiliul Reprezentantilor Unionali. Deocamdata, ei nu au stabilit numele acestei noi structuri. Ea ar urma sa fie, in principal, un for de decizie politica si ar urma sa functioneze precum Biroul Permanent al PD, intalnindu-se cel putin o data pe saptamana.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.