Actiunea demarata de cunoscutul luptator anti-comunist Paul Goma, pentru judecarea securistilor care l-au torturat, capata tot mai multa sustinere din partea colegilor de suferinta. Unul dintre putinii supravietuitori ai "reeducarii" comuniste de la Pitesti, Paul Dumitrescu, saluta initiativa lui Goma, declarandu-si "fara nici o rezerva" solidaritatea fata de justitiarul demers. In anii '70-'80, in "libertate" fiind, Paul Dumitrescu a fost anchetat la sange in cazul Goma. Securistii au exercitat numeroase presiuni asupra celui numit de colegii de la CUPSIC, unde lucra chiar "Paul Goma", intrucat nutrea simpatie fata de ideile democratice exprimate de scriitorul incomod regimului. O intreaga armata de agenti urmareau fiecare pas al lui Dumitrescu, transformandu-i, totodata, colegii de serviciu, in turnatori. Marturie stau documentele politiei politice, pe care cel urmarit le-a obtinut de la Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS). Iata un fragment extras dintr-o "nota de sarcini", intocmita de securisti in iulie 1984: "(...) In anul 1968, pentru manifestari ostile la adresa oranduirii de stat din tara noastra si colportarea stirilor transmise de radioul "Europa libera" a fost avertizat (Paul Dumitrescu - n.red.) de catre organele noastre.

De asemenea, a fost avertizat in anul 1978 pentru aderare la ideile lui Paul Goma si manifestari ostile. Sus-numitul a fost selectionat in vederile organelor noastre pentru actiunea "Victoria - 1984", deoarece este fire recalcitranta si poate desfasura acte de dezordine". In consecinta, s-a dispus "contactarea" lui Paul Dumitrescu la locul de munca, "dirijarea informatorului "Anghel St" pentru a stabili atitudinea, comportamentul si conceptiile obiectivului", precum si "dirijarea" altor surse sau "persoane de sprijin" pe urmele rebelului. Responsabil era "colonelul Sandulescu".

A refuzat pasaportul

Simpatia fatisa a lui Paul Dumitrescu pentru ideile lui Goma i-a contrariat rau pe securisti. Nu le venea sa creada ca un "obiectiv" strans cu usa in mod sistematic mai are putere sa declare senin: "Consider ca libertatile individului nu sunt respectate. (...) Cred ca ar fi necesar ca individul sa poata sa se bucure in mod nemijlocit de libertatea de a avea un pasaport si de a-l folosi, plecand din Romania oricand doreste si inapoindu-se in Romania cand vrea.

Mai cred ca libertatea de exprimare a cetateanului face parte integranta din personalitatea lui, neatragand prin aceasta pedepse pentru delict de opinie". Fragmentul face parte dintr-o declaratie semnata de Paul Dumitrescu in fata securistilor. Ce au inteles acestia? Ca omul vrea sa plece din tara. L-au chemat sa-i dea pasaport, gandindu-se ca, in acest fel, vor scapa definitiv de corvoada urmaririi unui "element needucabil". Insa Paul Dumitrescu a refuzat pasaportul, banuind ca valabilitatea acestuia va expira de indata ce va parasi tara. Contrariati de raspunsul primit, securistii au continuat sa-l urmareasca, notand ca Paul Dumitrescu "aprecia pozitia lui Paul Goma si ca acesta nu este lasat sa-si spuna liber cuvantul". Astazi, in democratie, tortionarii lui Goma si ai lui Dumitrescu se simt bine.

Lista se extinde

Amintim ca, in urma cu o luna, istoricul Stejarel Olaru a depus, in numele lui Paul Goma, la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a Romaniei o plangere impotriva a 13 ofiteri de securitate implicati in hartuirea scriitorului. Cel mai notoriu nume este Nicolae Plesita, fost ofiter DIE, care, afirma Goma, "nu numai ca m-a insultat, injuriat, dar m-a batut indelung in ziua de 1 aprilie 1977, de fata cu subalternii sai".

Ulterior, presedintele Institutului National pentru Memoria Exilului Romanesc (INMER), Dinu Zamfirescu, si-a afirmat sprijinul fata de actiunea lui Paul Goma pentru anchetarea unor reprezentanti ai politiei politice. Astazi, Paul Dumitrescu face acelasi lucru. "Eu consider comunistii ca fiind ucigasii natiunii romane. Pentru dezastrul in care se zbate acum Romania, vinovati sunt securistii impreuna cu cei care i-au dirijat. Se impune judecarea si condamnarea lor pentru holocaustul comunist aplicat romanilor. Iar actualii guvernanti, care reprezinta o speranta pentru romani, trebuie sa dispuna grabnic predarea tuturor arhivelor Securitatii catre CNSAS", ne-a declarat Paul Dumitrescu.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.