Liderul PSD, Mircea Geoana, si-a strans ieri toate fortele pentru a incropi un discurs suta la suta anti-Basescu si pro alegeri anticipate. Convins ca stocul de acuze la adresa sefului statului s-a epuizat deja, social-democratul a incercat sa vina cu ceva nou - l-a declarat pe seful statului un "om al trecutului", dupa care si-a intors tunul si inspre tabara liberala.

"A venit clipa sa spunem ca Traian Basescu este un om al trecutului. S-a format in perioada comunista, are reflexe autoritariste de tip comunist si este legat de fostele structuri ale statului totalitar roman", a declarat inflacarat Geoana, la scoala de vara a PSD, uitand ca si el a crescut in aceeasi Romanie comunista ca si locatarul de la Cotroceni. Si ca o dovada ca a invatat bine lectia de la strategii americani ai partidului, Geoana si-a intarit declaratiile criticand moralitatea presedintelui.

"Nu stiu daca a facut securitate sau politie politica sau nu. Dar in mod cert este legat de acel regim si nu are dreptul moral sa vorbeasca despre noi ca fiind exponentii unui sistem pe care il perpetueaza", a adaugat Geoana. Acesta a demonstrat ca in ultima vreme a cautat cu detectorul de bombe in trecutul presedintelui si i-a amintit celui de la carma tarii un moment destul de nefericit din trecutul sau apropiat. "In campania electorala prezidentiala de acum un an si jumatate, in confruntarea Basescu-Nastase, a ramas - ca in fiecare campanie electorala, Constatinescu-Iliescu - -, ramane cate o fraza-cheie. In campania precedenta a fost o alta fraza-cheie: ", a spus, cu zambetul in coltul gurii, liderul PSD.

Liberalii, luati si ei la suturi

Pe acelasi ton coleric, Geoana a demonstrat ca nu i-a uitat nici pe liberali. Mai voalat insa, facand referire la neoliberalism, liderul PSD i-a acuzat pe reprezentantii PNL ca vor sa transforme Romania intr-o tara in care numai cei bogati au un viitor. "Al doilea mare pericol pentru Romania europeana este acest exces de neoliberalism care se instaleaza in Romania. Nu avem voie ca social-democrati sa lasam Romania sa devina o tara egoista. Nu avem voie sa lasam ca in Romania principala valoare sa fie imbogatirea cu orice pret, calcand pe cadavrele si pe destinele oamenilor fara posibilitati din aceasta tara", a mai spus Geona.

"Impostorii" si "victima"

Ca sa fie sigur ca mesajul sau a fost inteles corect, liderul PSD a vorbit in continuarea discursului de reprezentantii PD si PNL ca despre o familie, considerandu-i vinovati in aceeasi masura. "Nu putem sa acceptam ca niste impostori, ca niste oameni care si-au facut din antipesedism o cariera politica se dovedesc a fi de fapt niste penibili turnatori ai fostei Securitati", a adaugat social-democratul. In plus, acesta i-a pus pe Basescu si pe Tariceanu pe picior de egalitate. "Si regimul Basescu, si guvernarea Basescu-Tariceanu, trebuie sa spunem mai clar, sunt daunatoare si nocive pentru Romania, pentru ca nu prin dezbinare vom reusi in Europa, ci printr-un proiect comun vom reusi in Europa", a mai spus Geoana.

Vrea la putere ca sa ajunga din nou in opozitie

Dupa ce s-a plans de tratamentul rau al portocaliilor la adresa partidului sau, acuzandu-i ca si-au facut campania prin atacarea PSD, Geoana l-a amenintat pe Basescu ca nu mai are mult de stat la Cotroceni. "Noi am fost prezentati de presedintele Basescu, de Popescu Tariceanu, de PD si PNL in principal, ca exponentii fostului regim, ca un partid de neocomunisti, ca un partid care are legaturi cu fosta Securitate. (...) Asa ca trebuie sa ne rupem de reflexele postcomuniste ca partid si ca mod de administrare a acestei tari, pentru ca vom reveni, domnule primar, la guvernare", a mai afirmat seful pesedistilor, pe un ton ironic.

Idee imprumutata

Desi l-a criticat pe liderul PNL, premierul Tariceanu, Geoana nu s-a sfiit "sa adopte" o idee a discursului acestuia, expusa cu doar o zi inainte. Liderul PSD a chemat partidul sa se pregateasca de alegeri inainte de termen deoarece actuala deconspirare a securistilor din politica "ar putea degenera" in anticipate. Geoana si-a facut si socoteala. Sta la guvernare un mandat. Caci "alternanta la putere este un lucru benefic in societatea romaneasca".


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.