Presedintele PNL, premierul Calin Popescu Tariceanu, isi propusese sa vorbeasca la scoala de vara a partidului sau despre deconspirarea Securitatii si despre reforma clasei politice. Si liderul liberalilor nu s-a abatut de la obiectivul sau, atat ca si-a presarat discursul cu aprecieri picante. Tariceanu a anuntat ca, odata prins in jocul deconspirarilor fostilor colaboratori ai Securitatii, are de gand sa mearga pana la capat, chiar daca deconspirarea pe banda rulanta a politicienilor va impune organizarea unor alegeri anticipate.

Cum Cabinetul primului-ministru este in vacanta, iar ministrii, cu tot cu premier, sunt in concediu, sedinta de guvern programata pentru ieri a fost amanata. Dar asta nu inseamna ca premierul Calin Popescu Tariceanu a uitat sa-si onoreze sarcinile de partid, chiar si in perioada sa de relaxare. Liderul liberalilor a raspuns invitatiei facute de presedintele tineretului liberal, Cristian Adomnitei, si s-a prezentat la ora fixa la Scoala de vara a formatiunii sale, pentru a le vorbi tinerilor liberali. Asa ca liderul liberal s-a lansat intr-un discurs despre deconspirarea fostilor colaboratori cu Securitatea si a oferit cateva ponturi vizavi de reformarea clasei politice. Toate, in viziunea unui presedinte de partid mandru de activitatea sa si a formatiunii sale.

"Cutremur politic"

Potrivit liderului PNL, asistam la declansarea unui cutremur "benefic" pe scena politica romaneasca, care s-ar putea finaliza cu alegeri inainte de termen. El a recunoscut ca, cel putin in Senat, coalitia este "subreda", astfel ca sunt sanse mari sa se recurga la alegeri anticipate daca se gasesc senatori PNL vinovati de politie politica. "PNL nu a luat aceste calcule politice in seama, ne-am asumat consecintele (...) In orice democratie, cand nu ai majoritate politica, faci alegeri anticipate", a anuntat Tariceanu.

Delegatie permanenta cu excluderi

Asadar, Tariceanu a reamintit ca toti liberalii care au semnat un angajament cu Securitatea vor fi exclusi din partid. La Delegatia Permanenta a partidului, care va avea loc la inceputul lunii septembrie, se vor discuta, pe langa cazul Mona Musca, si cazurile Francu, Ghise sau Gheorghiof. "La nivelul PNL nu a existat dorinta de a face tot felul de interpretari. S-a luat deja o hotarare la nivelul Biroului Permanent ca toti cei care au angajament cu Securitatea sa beneficieze de acelasi tratament, adica sa fie exclusi", a subliniat liderul liberal.

Deconspirarea, trecuta in CV-ul liberal

Presedintele PNL a avertizat ca, in plin proces al deconspirarii, Romania este privita ca o tara in care "fostele structuri ale Securitatii mai au inca un rol important". Dar Tariceanu a apreciat progresele facute in domeniul deconspirarii si a recunoscut ca vrea ca liberalii sa isi asume meritele pentru succesul avut de "dosariada".

"Ma bucur ca PNL a reusit, prin initiative legislative, sa declanseze un proces a carui amploare pare ca ii face pe multi sa se teama", a declarat Tariceanu. In acest sens, liderul liberalilor a amintit de ordonanta de urgenta prin care a fost modificata Legea Ticu si care a dat drumul la desecretizarea arhivelor fostei Securitati. Ordonanta, o initiativa a PNL, a raspuns la nevoia de a se transfera dosarele de Securitate, de la institutiile detinatoare de arhive, la CNSAS, a explicat Tariceanu. "PNL avea obligatia sa o faca. Era de datoria noastra", a tras Tariceanu spuza pe turta liberala si a recunoscut acest lucru.

Promisiuni pentru o noua modificare a Legii Ticu

Dar liberalii nu au fost "singuri" in lupta cu pornirea spre deconspirare, iar Tariceanu a recunoscut acest lucru. Premierul nu le-a multumit partenerilor din coalitie, ci consilierilor sai personali pe probleme de securitate, care i-au soptit ce trebuie facut in privinta legii CNSAS - istoricii Stejarel Olaru si Marius Oprea.

Tariceanu si-a confirmat aprecierea, cum ca sintagma "Securitatea ca politie politica" din titlul Legii Ticu este de natura "perversa". Liderul PNL a declarat ca vrea o noua modificare a legislatiei in materie. Si cum Legea Ticu a fost deja modificata printr-o ordonanta, aceasta din urma va fi modificata la randul sau. Si se va tot modifica pana cand se va ajunge la o varianta mult mai buna a ceea ce este cunoscut ca fiind Legea Ticu.

Tariceanu vrea ca principala modificare sa vizeze eliminarea sintagmei de "politie politica", modificare care va permite deconspirarea tuturor ofiterilor si subofiterilor de Securitate, nu numai a celor care au facut politie politica. "Avem obligatia de a avea o atitudine extrem de transanta fata de cei ce au colaborat cu Securitatea si spun ca au fost inocenti", a mai spus Tariceanu.

Nemultumiri

Premierul si-a exprimat ieri nemultumirea in legatura cu angajarea lui Dan Morega in functia de consilier al ministrului delegat Cristian David. El chiar a apreciat ca aceasta angajare este "una nefericita". "Nu putem vorbi de reforma morala, de lustratie, in conditiile in care sunt oameni in PNL care au avut o anumita reprezentare in anumite structuri inainte de 1990. In legatura cu Morega, care nu a facut parte din Comitetul Central a PCR, stiu ca era in structura cooperatiei", a afirmat seful guvernului, conform Mediafax.

Tariceanu are si o motivatie: "Adevarul este ca el (Dan Morega - n.r.), in plan local, nu se bucura de o imagine care sa-l recomande in aceasta perioada sa ocupe o astfel de functie. Cred ca a fost neinspirata propunerea si numirea, daca s-a si facut deja", a spus primul-ministru. Liderul PNL Gorj, Dan Ilie Morega, a fost angajat consilier in cadrul Autoritatii de Control a Guvernului, in subordinea lui Cristian David, functia sa fiind una de executie, nu de conducere.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.