Toate persoanele care au semnat un angajament cu fosta Securitate se descalifica pentru activitatea politica din Romania, a declarat luni seara, intr-o emisiune televizata, premierul Calin Popescu Tariceanu.

"Vom cere ca aceasta sintagma (colaborarea cu Securitatea ca politie politic-n.r.) sa fie scoasa din legea CNSAS, si toti cei care au un angajament semnat cu Securitatea, din punct de vedere moral, se descalifica pentru activitatea politica din Romania de astazi, la 16 ani dupa caderea comunismului", a afirmat Tariceanu.

Potrivit premierului, toate dosarele de la CNSAS ar trebui facute publice, fiind necesar sa fie deconspirati nu numai colaboratorii Securitatii, ci si ofiterii si subofiterii care au lucrat pentru aceasta. Tariceanu a precizat ca trebuie facuta o diferenta foarte clara intre fostii detinuti politici care au fost obligati sa colaboreze cu Securitatea si cei care au ales aceasta cale "benevol". "Eu cred ca trebuie sa procedam ca in Germania, sa publicam dosarele pe internet, astfel incat oricine sa vada ce i s-a intamplat intr-o anumita perioada de timp", a spus el.

Nu are incredere in CNSAS

Desi a declarat ca PNL este cel care a dat tonul in problema deconspirarii dosarelor Securitatii, trimitand lista cu peste 150 de demnitari liberali la CNSAS caruia i-a cerut sa le verifice dosarele ("Initiativa cu deconspirarea a apartinut PNL"), desi a cerut ca si celelalte partide sa urmeze exemplul liberal, premierul Tariceanu, care se afla acum in asteptarea deciziei CNSAS in cazul Monei Musca, a afirmat ca ii este foarte greu sa dea un raspuns legat de increderea in verdictele pe care le emite Colegiul CNSAS, intrucat nu stie care sunt criteriile dupa care judeca acesta. "Mi-e foarte greu sa va dau un raspuns, pentru ca nu stiu care sunt criteriile dupa care judeca.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.