PSD cere modificarea legii de functionare a Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS), pentru a se evita tentatia negocierilor politice in stabilirea votului asupra dosarelor colaboratorilor fostei securitati.

"Aflam, din diverse discutii publice, faptul ca se fac negocieri politice in legatura cu aceste voturi. Mi se pare modul cel mai nefericit in care un proces pornit bine si care trebuie dus pana la capat, poate esua intr-o coterie politica nedreapta", a declarat ieri purtatorul de cuvant al PSD, Cristian Diaconescu. In opinia social-democratului, actualul mod de functionare a CNSAS permite adoptarea unor decizii dincolo de probe, pe baza unor "trocuri politice". PSD acuza si modul in care procedurile de vot se schimba in CNSAS.

Cristian Diaconescu a precizat ca semnalul PSD catre persoanele pe care le-a sprijinit ca membri ai CNSAS este acela de a actiona independent, autonom, pe baza probelor aflate la dosar. "Cred ca nu putem sa legam soarta unor oameni de o declaratie a unora sau a altora mai mult sau mai putin intemeiata pe probe, probe pe care nu le cunoaste, probe pe care nu avem competenta sa le evaluam. Nu cred ca asa trebuie sa functioneze un stat de drept", a concluzionat Cristian Diaconescu, avertizand ca, in caz contrar, intregul proces se poate transforma intr-o vanatoare de vrajitoare similara celei declansate de comunisti in anii '50.

"Nume grele, saptamana viitoare"

Si liderul PIN, Cozmin Gusa, a declarat ieri ca "partidele au inceput deja negocieri subterane pentru ca verdictul in ceea ce-i priveste pe liderii lor sa fie unul comod". "Toata aceasta mascarada de negocieri subterane, intre membrii CNSAS pusi de sefii lor de partide, a fost ocazionata de nume grele care vor fi luate in discutie saptamana viitoare", a spus deputatul independent.

Gusa l-a nominalizat pe liderul deputatilor democrati, Cristian Radulescu, pentru care "Corneliu Turianu (membru CNSAS, sustinut de PD - n.r.) a inceput o runda asidua de discutii subterane, creand un precedent pentru toate partidele politice", si pe liderul Uniunii Democrate Maghiare din Romania, Marko Bela, despre care "cum sa mai spuna cineva ca nu a facut politie politica cand a recunoscut ca dadea informari despre scriitorii din Ungaria care vizitau Romania".

In replica, Crin Antonescu, liderul deputatilor PNL, a declarat ca schimbarea procedurii de vot in interiorul CNSAS nu afecteaza verdictele date in privinta verdictului acordat politicienilor al caror trecut este verificat in raport cu Securitatea.

,,Eu nu cred ca intentia de a introduce un nou mod de vot la CNSAS ar duce la masluirea dosarelor, mai ales ca in CNSAS exista mai multi membri de decizie", a declarat Crin Antonescu, intr-o emisiune TV.

Crin Antonescu a mai spus ca antepronuntarile in cazul unor dosare si persoane trebuie facute cu mai mare responsabilitate. El este de parere ca este foarte important ca vehicularea unor nume sa fie facuta cu discernamant, pentru a nu afecta imaginea celui in cauza, cu atat mai mult cu cat este posibil ca in final sa se demonstreze ca politicianul respectiv nu a fost colaborator al Securitatii.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.