Deocamdata, premierul Calin Popescu Tariceanu l-a demis pe Dan Petrescu din functia de secretar de stat, pe motiv ca ar fi colaborat cu Securitatea. Gestul sau vine abia acum, cu toate ca Petrescu si-a recunoscut trecutul inainte de a fi primit in Cancelaria lui Tariceanu.

Prins in campania de demascare a fostilor colaboratori ai Securitatii, premierul Calin Popescu Tariceanu s-a trezit nevoit sa adopte principii pe care nici nu stia ca le are. Primul ministru l-a demis pe secretarul de stat liberal Dan Petrescu, pe motiv ca a colaborat cu Securitatea, si a demonstrat astfel ca n-a tinut cont de apartenenta politica. Dar gestul lui Tariceanu a venit cu intarziere, in conditiile in care Petrescu nu a ascuns niciun moment colaborarea sa cu Securitatea, ba chiar si-a recunoscut trecutul in declaratia pe propria raspundere pe care a trimis-o CNSAS. Demiterea este insa valabila si Tariceanu isi asuma meritele pentru ea, chiar daca a fost lovit de o criza de constiinta intarziata.

Oprea: "Era nevoie de o deconspirare din randurile PNL"

Consilierul pe probleme de securitate al primului-ministru Marius Oprea a recunoscut valoarea de imagine pe care o are demiterea lui Petrescu, considerand ca era nevoie sa fie deconspirat si un demnitar din partea PNL.

"Dan Petrescu a fost ofiter de securitate timp de doi ani, la Bucuresti, prin anii 70, dupa care a trecut in avocatura. Din punct de vedere moral, trebuie sa afirm ca el a fost un om corect si in declaratia data catre CNSAS a recunoscut ca a fost securist, nu a ascuns ca altii", a apreciat Oprea, citat de Mediafax.

Si oricum, cu aceasta demitere, Tariceanu a inchis gura targului, care il acuza ca "vaneaza" colaboratorii Securitatii din randurile democratilor. Ba mai mult, Petrescu nici nu a reprezentat o pierdere prea mare pentru premier - potrivit lui Aleodor Francu, seful Cancelariei primului-ministru, secretarul de stat demis se afla pe lista celor trei care urmau sa fie restructurati.

Citeste si:

Alt as din maneca lui Gusa

Dar campania prin care PNL vrea sa scape de fostii colaboratori ai Securitatii din politica i-a atins si pe mai marii liberali. Ieri, presedintele PIN, Cozmin Gusa, a acuzat ca vicepresedintele liberal Teodor Melescanu a fost "ofiter acoperit" inainte de 1989. "Cei care vor sa afle adevarul ar trebui sa studieze ce facea, in 1989, Melescanu, la Viena", a declarat Gusa, completand seria de informatii "din spatele usilor" pe care le face publice. Desi s-a declarat convins de veridicitatea acuzatiilor sale, Gusa a recunoscut ca "este putin probabil" sa apara dovezi in acest sens. "Ofiterii acoperiti ai fostei Securitati au ramas, in mare parte, ofiteri acoperiti ai actualelor servicii secrete", a explicat liderul PIN.

Melescanu: sunt doar "declaratii teribile"

Desi a mai fost suspectat de colaborare cu Securitatea si in alte randuri, Melescanu a negat noile acuzatii, venite din partea lui Gusa. "N-am fost nici ofiter acoperit, nici descoperit al Securitatii. Asa-zisele dezvaluiri ale domnului Gusa nu au nicio baza reala, ele se inscriu in declaratiile teribile cu care acesta ne-a obisnuit", a declarat vicepresedintele PNL.

Si, pentru a-si sustine afirmatia, Melescanu a reamintit ca formatiunea sa a solicitat CNSAS sa verifice dosarele a 155 de demnitari liberali. "In aceste conditii, din punctul meu de vedere, orice discutie pe aceasta tema este lipsita de sens. Vad ca sunt, totusi, unii care se baga singuri in seama, ca tot e sezonul dosariadei", a mai incercat Melescanu sa demonteze acuzatiile lui Gusa.