UDMR incearca sa ii tempereze pe autonomistii din Har-Cov. Dupa ce ideea reformarii UDMR este din ce in ce mai discutata in maghiarime, conducerea Uniunii incearca sa nu piarda priza zonelor compacte din Tinutul Secuiesc

Vicepresedintele executiv al UDMR, Laszlo Borbely, le-a transmis, in acest sens, secuilor care au condamnat la Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) deciziile judecatoresti potrivit carora actiunile de proclamare a autonomiei sunt ilegale ca autonomia poate fi obtinuta numai printr-un acord in parlament.

"Avem o Constitutie care trebuie respectata. Din pacate, este iarasi o actiune de imagine, si nu o actiune de fond, pentru ca daca intrebi acum zece unguri, sau o suta, sau o mie din Ardeal daca vor autonomie sau nu, fiti convinsi ca, din o suta, 99 vor. Deci nu e problema de referendum, ca sa fie foarte clar", a spus Borbely, la Targu Mures. Vicepresedintele executiv al Uniunii a precizat ca autonomia figureaza si in statutul UDMR, iar reprezentantii Uniunii promoveaza ideea in parlament, "unde este bataia pestelui".

"E o decizie a minoritatii maghiare ca solicitam diferite tipuri de autonomie, acum este legea la parlament, acolo e bataia pestelui, cum se spune, acolo trebuie sa vii in fata celuilalt partid si trebuie sa te bati. Asa, poti sa te duci si sa faci 10 sedinte si sa aduni 1.000 sau 1.500 de oameni cati au fost la Ditrau si sa spuna fiecare . Se schimba ceva? A doua zi te scoli, te duci la lucru si viata merge inainte", a declarat Borbely.

El a insistat ca autonomia trebuie obtinuta "prin unelte politice". "Prin parlament, prin lamurirea romanilor ca nu este un pericol, prin a dialoga cu celelalte partide. Daca nu obtii prin metode politice, atunci se ia o pozitie la nivel de reprezentanti ai minoritatii respective ce e de facut. Nu e nici o problema, se pot face adunari si se pot spune multe lucruri, dar efectiv tot acolo ajungem, la a obtine aprobare in parlament, pentru a avea succes", a conchis vicepresedintele UDMR.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.