Ultimele dezvaluiri privitoare la colaborarea cu Securitatea a unor persoane publice din Romania, precum politicieni, ziaristi sau sportivi, au facut sa iasa in evidenta poate cea mai delicata problema privind investigarea trecutului comunist: s-a vazut ca cei mai multi politicieni sau ziaristi deconspirati sunt de fapt fosti informatori, in timp ce ofiterii de Securitate care i-au racolat uneori prin presiuni si santaj nu sunt supusi nici macar unei sanctiuni simbolice, cum ar fi, de exemplu, publicarea numelor lor pe o "lista a rusinii".

Punerea la zid a Monei Musca le-a administrat liberalilor un dus rece, care au simtit pe pielea lor ca, in vreme ce opinia publica se concentra asupra informatorilor si colaboratorilor, ofiterii de securitate, calaii, erau trecuti in penumbra. O stare de fapt pe care conducerea PNL s-a gandit sa o modifice cu ajutorul partenerilor din coalitie.

La initiativa consilierului pe probleme de siguranta nationala al premierului Calin Popescu Tariceanu, istoricul Marius Oprea, liberalii au anuntat ca vor discuta in Alianta si in coalitie despre necesitatea transparentizarii ofiterilor de securitate. Propunerea lansata de Oprea in sedinta Biroului Permanent al PNL, in care liberalii i-au retras sprijinul politic Monei Musca, se refera la deconspirarea ofiterilor de securitate prin introducerea unui nou articol in ordonanta de urgenta pentru modificarea legii CNSAS, care este inca in dezbaterea parlamentara. Noua prevedere va legifera publicarea numelor tuturor ofiterilor fostei Securitati, din 1948 pana in 1989, indiferent de natura activitatii acestora, exceptandu-i pe cei care fac inca parte din structurile serviciilor secrete si a caror deconspirare ar aduce atingere sigurantei nationale.

Partenerii din coalitie sunt si ei de acord ca focalizarea atentiei publice asupra informatorilor nu foloseste pana la urma decat ofiterilor de securitate. Partidele din arcul guvernamental s-au declarat astfel dispuse sa sprijine in parlament initiativa liberalilor si sa ii discrediteze in fata opiniei publice pe ofiterii Securitatii. UDMR si PC au fost cele mai transante. Reprezentantii din Camera Deputatilor ai celor doua partide pledeaza pentru transparentizarea intregului aparat care a lucrat in slujba Securitatii. Democratii s-au aratat insa mai cumpatati, vicepresedintele de grup din Camera, Valeriu Tabara, fiind destul de sceptic in privinta rezultatelor unei asemenea prevederi.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.