Vorbeste despre carti si despre calatorii. Astfel incearca fostul premier Adrian Nastase sa convinga cat de mult s-a detasat de viata politica si mai ales de PSD, intr-un interviu acordat postului de radio BBC. Urmareste din umbra traiectoria social-democratilor condusi de Mircea Geoana si ii lasa sa-si taie singuri craca de sub picioare. Dar isi tradeaza panda si recunoaste ca mai discuta din cand in cand cu Ion Iliescu despre viitoare proiecte politice, pentru ca "indiferenta este cea mai proasta solutie". Oricum, fostul premier nici nu are motive sa se teama ca PSD va inregistra vreun succes, cat timp omul pe care tocmai el l-a promovat, Vasile Dancu, se afla in spatele proiectelor lui Geoana.

Ce mai face fostul premier social-democrat Adrian Nastase? E drept, a fost constrans sa stea in umbra dupa scandalurile de coruptie care i-au stricat imaginea, dar asta nu l-a daramat decat din pozitia sa politica. In rest, Adrian Nastase isi umple timpul scriind "Romania dupa Malta", o lucrare de "sase-sapte volume", care vine sa continue drumul deschis de "Codul Zambaccian". Mai si calatoreste peste hotare, unde s-a intalnit cu "prieteni politici" din Franta si Elvetia. Cat despre vizitele la DNA sau despre dosarul pe care l-a avut la Securitate, Nastase considera ca, "fara indoiala, reprezinta niste accidente neplacute".

I-au murit laudatorii

Desi sustine ca priveste viata politica din afara, Nastase nu si-a pierdut si "naravul" de om politic. In interviul BBC, fostul premier si-a amintit, cu mandrie si nostalgie, de perioada in care era in primele randuri ale PSD, ba chiar si-a enumerat realizarile, fara rasuflare. "Au ramas cele 400 de sali de sport, au ramas cele 33 de programe, a ramas "laptele si cornul", rezultatele exceptionale din economie, ramane eliminarea vizelor pentru romani ca sa poata calatori in strainatate, intrarea in NATO ramane, finalizarea negocierilor cu Uniunea Europeana, si pot sa continui", s-a laudat Nastase, parca imaginandu-se intr-o campanie electorala.

"Constat niste realitati, cum ar fi..."

Abia cand a venit vorba despre activitatea PSD, Nastase si-a tradat preocuparea fata de traiectoria pe care o urmeaza partidul, ramas sub conducerea lui Mircea Geoana.

"Vreau sa acceptati sa nu fac foarte multe comentarii despre PSD, nu mi-am propus lucrul acesta. Eu cred ca este corect sa ii las pe colegii mei sa finalizeze proiectele, sa discute despre ele, sa le prezinte", a declarat Nastase. Dar asta nu l-a impiedicat pe fostul premier sa "constate niste realitati" nefavorabile lui Geoana, pe care apoi le-a dezvoltat cu vadita preocupare. Dintre ele, Nastase a enumerat "migratia masiva de alesi locali si de primari din partid spre PNL si PD in principal, ceea ce va insemna o scadere serioasa a logisticii viitoare pentru alegerile viitoare si, de asemenea, un anumit scor in sondaje, in jur de 20%, care arata totusi o reducere la aproape jumatate a sprijinului pentru partid obtinut in alegerile parlamentare". Si nici nu e de mirare ca formatiunea nu infloreste in mainile lui Geoana, cata vreme actualul lider al PSD l-a lasat sa-i puna in practica "vorbele" pe Vasile Dancu, promovat tocmai de Nastase.

Iliescu, un etern partener de dialog

Nici Ion Iliescu nu a stat deoparte cand a fost vorba sa-i puna bete in roate lui Geoana. Dupa ce a lucrat la decredibilizarea liderului PSD, numindu-l "prostanac", Iliescu a mentinut un dialog constant cu Nastase, cei doi discutand ore bune la Scrovistea, in urma cu cateva saptamani. "Ne vedem cu o anumita frecventa care nu este extraordinara, vorbim la telefon foarte des, discutiile acestea sunt absolut naturale", a apreciat Nastase. Oricum, el a marturisit ca dialogul lor nu ocoleste anumite "perspective legate de PSD".

"In masura in care va exista o masa critica pentru anumite proiecte in cadrul partidului, sigur ca am putea sa ne asociem la ele", a tradat Nastase o eventuala revenire pe care o pune la cale cu Iliescu.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.