Tezele din februarie: Ion Iliescu si-a transformat discursul in document-programatic al PSD * Miscarea a fost atat de surprinzatoare incat a dus la un vot in unanimitate

In ultimul moment al sedintei Biroului Executiv, Ion Iliescu a cerut ca discursul sau privind starea PSD sa fie supus la vot. In acest fel documentul primeste legitimitatea unuia din forurile principale de conducere ale fostului partid de guvernamant. Miscarea a luat prin surprindere pe multi participanti, care nu se asteptau sa voteze ceva. Surse din PSD spun ca Iliescu ar fi explicat, ulterior, intr-un cerc restrans, ca, de fapt, o interventie finala a lui Mircea Geoana i-a declansat supararea si a dus la solicitarea votului. Geoana ceruse ca materialul grupului de la Cluj sa fie considerat un "document programatic, de referinta".

Spre deosebire de restul lumii care nu a fost foarte interesata de propunerea lui Geoana, Iliescu a luat-o in serios si a privit-o ca un afront, mai ales in conditiile in care cateva idei despre modernizarea PSD, cuprinse in platforma de la Cluj, se regaseau si in interventia sa. Propunerea l-a luat prin surprindere si pe Adrian Nastase, acesta intrebandu-se cum ramane atunci cu materialul prezentat de el. Cum votarea ambelor texte ar fi echivalat cu doua motiuni, lucru inadmisibil la PSD, s-a raspuns doar solicitarii lui Ion Iliescu si s-a votat textul sau, urmand ca ambele materiale sa devina unul singur si sa fie impartit in teritoriu. Lucrurile pareau lamurite in urma Biroului Executiv Central, mai ales dupa anuntarea posibilei formule de conducere formate din presedinte, presedinte executiv si secretar general. Au mai fost in sedinta cateva persoane care l-au criticat tovaraseste pe Victor Ponta, dar, la sfarsit, spiritele erau domolite.

Pana ieri, la iesirea in public a lui Miron Mitrea.

Acesta nu numai ca s-a pronuntat inca o data pentru candidatura lui Iliescu la presedintia partidului, dar a tintit direct catre postul de presedinte executiv, atribuit lui Adrian Nastase, in formula viitoare. Mitrea a spus ca este de discutat daca nu cumva ar trebui sa se mearga pe o formula mai simpla, fara presedinte executiv, doar cu presedinte si cinci vicepresedinti, ceea ce l-ar face pe Adrian Nastase sa ajunga egal intre egali. Mitrea ar vrea sa candideze la functia de secretar general, votata de Congres, ceea ce i-ar aduce o legitimitate mai mare pe functie, decat a vicepresedintilor. Relansarea acestor discutii interne prefigureaza o perioada destul de incinsa pana la Congresul a carui desfasurare s-a stabilit data de 22 aprilie.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.