Remus Opris a declarat, ieri, intr-o conferinta de presa, ca PNTCD considera ca nu doar colaboratorii Securitatii trebuie scosi la lumina, ci si "fostii ofiteri de securitate care i-au recrutat, i-au controlat si prin a caror activitate au avut de suferit sute de mii de oameni".

Opris a reamintit ca partidul din care face parte militeaza pentru condamnarea comunismului ca sistem politic dictatorial si ca perioada de tranzitie ar trebui sa se incheie.

"Perioada ultimilor 16 ani - perioada de tranzitie - a lasat prilejul perpetuarii structurilor oligarhice ale vechiului regim in partide politice, in guvern sau in structuri ale administratiei centrale, in zona economica, financiar-bancara, dar si in structuri asociative patronale sau sindicale.

Prezenta lor a reprezentat un factor de frana in evolutia spre normalitate a societatii romanesti", a spus el.

Vicepresedintele PNTCD a spus ca este pentru deconspirarea colaboratorilor cu Securitatea, tocmai pentru ca o mai buna conoastere a acestora ofera posibilitatea unei intelegeri si unor interpretari exacte ale deciziilor luate in trecut.

"Vom intelege poate cum si in folosul cui au actionat unele partide, in ce masura in spatele unor decizii a existat santajul sau presiunea exercitata ocult de fosta Securitate", a adaugat el.

Deoarece activitatea de deconspirare a fostilor colaboratori ai Securitatii a generat in ultimul timp nenumarate comentarii si a surprins prin includerea in randul celor care au servit Securitatea, a unor personalitati politice de marca, taranistii sprijina in continuare adoptarea rapida a legii lustratiei.

"Legea lustratiei ar marca disparitia actiunii fortelor fostei Securitati si a fostei oligarhii comuniste din societatea romaneasca", a afirmat Remus Opris.

PNTCD condamna prezenta fostilor securisti si a "uneltelor lor" pe diferite paliere decizionale in mai toate partidele politice si, in primii ani dupa Revolutie, in serviciile secrete si corpul diplomatic.

Conferinta de presa a lui Remus Opris s-a incheiat prin exprimarea dorintei "ca insanatosirea mediului politic sa se faca rapid, prin vacantarea locurilor politice de catre cei legati de trecutul comunist, iar locul lor sa fie luat de generatiile tinere de militanti politici".


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.