Emil Boc nu se pronunta inainte ca CNSAS sa dea un verdict

Consilierul premierului Tariceanu, istoricul Marius Oprea, declara ca in actualul Guvern sunt mai multe persoane care au fost ofiteri de Securitate. Desi spune ca pana acum are date concrete doar despre cinci dintre ei, el a dat doar doua nume. Silvian Ionescu si Aurel Teodorescu, ambii sustinuti de PD.
Dezvaluirile lui Oprea vin la o zi dupa ce fostul sef al SIE, Ioan Talpes, a afirmat ca informatorii s-au perindat in toate guvernele postdecembriste, iar dovezile vor aparea in perioada urmatoare, odata cu aparitia unui nou val de dosare deconspirate.

Cei doi acuzati spun ca nu au facut nimic rau

Silvian Ionescu, comisarul general al Garzii Generale de Mediu, fost prefect PD de Bucuresti, spune ca PD ii cunostea trecutul in momentul in care l-a numit in functia din Executiv. El precizeaza ca detine un certificat eliberat de Oficiul Registrului National al Informatiilor Secrete de Stat, document care ii da dreptul sa ocupe functia din prezent.

Potrivit CV-ului afisat pe site-ul Garzii Generale de Mediu, in perioada 1974 - 1991, Ionescu a detinut functia de ofiter in Ministerul de Interne, Departamentul de Informatii Externe. Directorul Oficiului pentru Migratia Fortei de Munca, Aurel Teodorescu, este insa extrem de revoltat si sustine ca acuzatiile lui Oprea sunt nefondate. El recunoaste ca a fost ofiter de contraspionaj pana la sfarsitul anului 1990 si nu gaseste nicio incompatibilitate cu functia pe care o ocupa in prezent. "Eu nu am ce sa-mi reprosez. Nu am facut niciodata nici un rau cuiva. Nu inteleg aceasta sintagma de 'politie politica>> aplicata ofiterilor de securitate. Bazaconia asta este doar in mintea lui Oprea", a declarat Teodorescu. Pe site-ul institutiei nu are insa publicat CV-ul. Consilierul primului ministru a spus insa ca pe langa ofiter de securitate, Teodorescu a fost si un apropiat al controversatului om de afaceri sirian Omar Hayssam.

"PD ar trebui sa-si elimine macar ofiterii de Securitate"

Marius Oprea este consilier al premierului pe probleme de securitate si presedinte al Institutului pentru Cercetarea Crimelor Comunismului, dar si membru al PNL. El isi motiveaza demersul din ratiuni politice - "Daca noi (liberalii - n.r) scoatem afara din partid si informatorii Securitatii, PD ar trebui sa-si elimine macar ofiterii de Securitate", a spus Oprea, citat de NewsIn. El a precizat ca intr-o saptamana, maximum zece zile, va pune la dispozitia Guvernului un raport amanuntit si documentat in privinta ofiterilor de Securitate care activeaza acum la Palatul Victoria, urmand ca partidele din coalitie sa-si asume pastrarea sau inlaturarea lor din functii.

PD asteapta dovezi

Presedintele PD Emil Boc a declarat ca va cere CNSAS sa verifice inca o data dosarele celor doi membri PD. El a precizat ca in momentul de fata, cei doi reprezentanti ai PD detin documente care le dau dreptul sa isi exercite functiile respective.
Intrebat ce masuri va lua conducerea partidului impotriva celor doi, Boc a spus ca asteapta intai decizia Colegiului. Iar in cazul in care se va dovedi ca au facut politie politica, acestia vor fi demisi din functii si dati afara din partid. "Masura va fi aplicata, asa cum am promis, impotriva tuturor membrilor PD despre care se va dovedi ca au facut politie politica", a explicat Emil Boc.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.