Portretul-robot al omului de cultura roman presupune cumulul de functii publice, in politica sau mass-media

Aproape o treime dintre romani nu cunosc nici o personalitate culturala romaneasca in viata. In cadrul ultimului sondaj al Biroului de Cercetari Sociale, ampla sectiune dedicata perceptiei lumii culturale in randul populatiei a relevat o faramitare accentuata a preferintelor culturale ale romanilor.

Astfel, la intrebarea "Care este cea mai importanta personalitate culturala in viata?", 27,4% dintre romani nu au putut da nici un raspuns, iar cea mai populara personalitate, Adrian Paunescu, nu a reusit sa acumuleze mai mult de 7,3% din optiuni.

El este urmat de Florin Piersic-6,1%, Cristian Tudor Popescu-3,4%, Sergiu Nicolaescu-3,1%, Octavian Paler-2,9%.

Mircea Dinescu, Mircea Cartarescu si Gabriel Liiceanu se regasesc si ei in primii 10 cu scoruri de aproximativ 2%.

Din lista nu lipsesc nume care au tangenta minima, daca nu inexistenta cu mediul cultural, precum Ion Iliescu-0,8%, Traian Basescu si Teo Trandafir-cate 0,7% si Gigi Becali-0,5%.

Romanii apreciaza implicarea carturarilor in politica

Circa 90% dintre respondenti au afirmat ca au citit, vazut sau ascultat ceva creat de personalitatea nominalizata. Insa procentajul poate fi inselator. De exemplu, doua treimi dintre admiratorii lui Adrian Paunescu nu au putut nominaliza o poezie sau un volum al acestuia, arata analistul BCS, Sorin Adam Matei de la Purdue University, SUA. Pe langa contactul direct cu opera celor indicati, romanii isi mai formeaza parerea indeosebi prin intermediul televiziunii. Astfel, 78% au fost influentati de emisiunile TV la care respectivul om de cultura a fost invitat sau pe care le-a realizat personal.

La intrebarea "Cum apreciati participarea sa in viata politica romaneasca dupa 1989?", raspunsurile au fost "cat trebuie"-45%, "mai putin decat trebuie"-25%, "mai mult decat trebuie"-8%, "nu stiu"-22%.
Cei mai admirati politicieni sunt Traian Basescu-19,7%, Mona Musca-8,7%, Mircea Geoana-8,5%, C.V. Tudor-7,4%, Ion Iliescu-6,5% si Gigi Becali-5,7%. La sectiunea "muzica", cei mai populari sunt Irina Loghin-8,2%, Angela Similea-7%, Mariana Nicolesco-3,3%, Stefan Banica jr.-2,9%, Maria Ciobanu-2,8%. Nicolae Guta si Marius Moga isi impart ex aequo un loc pe lista cu 0,9%.

Primele cinci locuri pentru sectiunea "actorie" arata preferinta romanilor pentru comedie si divertismentul TV: Florin Piersic-22,4% Stela Popescu-9%, Sergiu Nicolaescu-5,8%, Alexandru Arsinel-5,5% si Jean Constantin-2,7%.

La sectiunea "literatura", il intalnim din nou pe Adrian Paunescu-20,1%, urmat de Mircea Dinescu-8,5%, Mircea Cartarescu-5,5%, Ana Blandiana-5,2%, Andrei Plesu-2,2%. De altfel, literatii ocupa 20 de pozitii din 30 in clasamentul celor mai apreciate personalitati culturale.

La sectiunea "jurnalism conduc C.T. Popescu-23,4%, Ion Cristoiu si Marius Tuca-6,7%.
In sport, clasamentul este dominat de Nadia Comaneci-17,8%, Gheorghe Hagi-16,4% si Adrian Mutu-5,4%.

Patru miscari culturale

Sorin Adam Matei a constatat ca "lumea culturala la varf se compune din nume foarte controversate, aflate la poli opusi, intelectuali, politici si morali", situatie care reflecta tensiunile din lumea culturala. Astfel, preferintele culturale sunt impartite pe patru segmente mari: unul reflecta nationalismul din ultima parte a dictaturii comuniste (Adrian Paunescu si Corneliu Vadim Tudor), al doilea cultura populara a filmului si divertismentului din anii de destinderea regimului comunist, 1964-1971 (Florin Piersic si Sergiu Nicolaescu).

Andrei Plesu si Gabriel Liiceanu reflecta cultura inalta, cu radacini in perioada interbelica, iar miscarile culturale marginale si underground din anii ‘80 sunt reprezentate de Mircea Cartarescu, Mircea Dinescu si Cristian Tudor Popescu.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.