Bulversati, uimiti sau iritati, cei 29 de parlamentari cu dosare de urmarire sau de retea, aflate la CNSAS, sustin ca au injurat sau criticat vechiul regim si neaga orice colaborare cu fosta Securitate. Aproape toti alesii in cauza au anuntat ca vor cere acces la propriile dosare, multi precizand ca vor face public continutul lor.

Dosarele celor 29 de politicieni vor fi verificate in regim de urgenta, iar in maximum doua saptamani vor fi date si deciziile, a anuntat, ieri, Cazimir Ionescu, purtator de cuvant al CNSAS. Parlamentarii acuzati ca ar fi fost informatori si-au manifestat in cor surprinderea. "Sunt de-a dreptul bulversat. Ceea ce urasc eu cel mai mult este delatiunea, asa-zisul dat in gat", a sustinut deputatul PNL Liviu Campanu, amintind ca a respins doua tentative de racolare in perioada studentiei. Colegul lui, Gheorghe Dragomir, a recunoscut ca a efectuat, in perioada 1984-1985, stagiul militar intr-un batalion al trupelor de Securitate, la Targu Mures, dar a accentuat ca nu a turnat niciodata pe nimeni. Deputatul independent Dan Constantin Mocanescu a afirmat ca nu a avut niciun fel de interferenta cu Securitatea, desi a lucrat in industria de aparare si cu straini. Udemeristul Gyorgy Frunda a infirmat posibilitatea sa fi fost ofiter sau informator al Securitatii, precizand ca a fost totusi chemat de "vreo trei ori" in 1988 si 1989.

Senatorul PC Radu Terinte a fost singurul care si-a adus aminte ca a dat o singura nota informativa Securitatii, sub presiune, despre niste colegi de facultate arabi. Alaturi de parlamentarii mentionati, pe lista posesorilor de dosare de retea mai figureaza Cristian Radulescu (deputat PD), Ion Mocioalca (deputat PSD), Sogor Csaba (senator UDMR) si Gheorghe Firczak (deputat al minoritatii rutene). In tabara celor cu dosare de urmarire, deputatul PNL Dragos Ujeniuc a infirmat mitul angajamentului sub presiune calificandu-l drept "o gogoasa". "E o minciuna: nu semnai, nu pateai nimic. Eu am refuzat direct, fara ocolisuri, si nu am patit nimic", a spus Ujeniuc.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.