SUA au acordat Romaniei 28 milioane de dolari cu titlul de asistenta militara pentru construirea bezelor SUA din Romania. Anuntul a fost facut ieri sera de ministrul roman al afacerilor externe M.R. Ungureanu la finalul dejunului de lucru pe care l-a avut la Bruxelles, in cadrul Consilului Nord Atlantic, cu ministrii de externe ai statelor memebre NATO.

Decizia de alocare a acestei sume a fost avizata favorabil de Congresul SUA, a anuntat Ungureanu, care a primit aceasta confirmare de la generalul James Jones, seful Comandamentului Suprem al Fortelor Aliate din Europa. Se pare ca sprijinul financiar oferit de SUA Romaniei pentru aceste baze este semnificativ mai mare fata de sumele alocate de Statele Unite pentru acelasi scop Bulgariei si Poloniei.

Dupa dejunul de lucru de ieri la care a participat si secretarul de stat american Condolleezza Rice, ministrul roman a anuntat ca SUA au cerut membrelor NATO sa contribuie financiar la fondul comun de sponsorizare a actiunii de antrenare a fortelor irakiene. Mihai Razvan Ungureanu a aminitit ca in cadrul acestei actiuni de training in Romania se pregatesc in prezent 27 de ofiteri irakieni.

Seful diplomatiei romane a precizat ca in cadrul reuniunii Consilului Nord Atlantic a ridicat problema Republicii Moldova si dosarul transnistrean referidu-se la "nevoia de a pastra atentia NATO pe flancul estic al Aliantei". Din nefericire, Ungureanu nu a primit o reactie articulata pe aceasta problema din partea NATO. Despre relatia Ucrainei cu Alianta seful diplomatiei romane a estimat ca "schimbarea de regim care a avut loc la Kiev este o extraordinara sansa euroatlantica pentru Ucraina". Chestionata si ea despre posibilitatea aderarii Ucrainei la NATO. Condoleezza Rice a conchis: "lucruri care acum 15 ani erau imposibile devin acum posibile".

NATO nu se implica in Transnistria

"Nu cred ca NATO se va implica in Transnistria si nu cred ca Alianta va juca un rol direct in aceasta regiune". Aceasta declaratie a fost facuta marti seara de secretarul general al NATO, Jaap de Hoop Scheffer (foto), dupa intalnirea pe care a avut-o la Bruxelles la sediul NATO cu ministrul roman de Externe Mihai Razvan Ungureanu. Oficialul Aliantei a estimat insa ca relatia Ucrainei cu NATO poate fi folosita pentru rezolvarea problemei transnistrene.

"Nu cred ca va exista un rol direct al NATO in Transnistria", a insistat Scheffer. El a sugerat ca problema transnistreana trebuie rezolvata de alte organizatii prezente in regiune. Ministrul roman de Externe a confirmat si el afirmatiile lui SCheffer: "NATO nu gaseste suport pentru o implicare politica directa in Transnistria", a declarat Ungureanu. Seful diplomatiei romane a amintit ca liderul NATO si-a exprimat nemultumirea fata de intarzierea retragerii trupelor ruse din Transnistria.

In ceea ce priveste apropierea Ucrainei fata de NATO, secretarul genral al Aliantei si-a exprimat speranta ca noul presedinte de la Kiev va detalia in curand politica pe care are de gand sa o aplice fata de Alianta. Despre relatiile NATO cu Ucraina ministrul roman de Externe a declarat ca Alianta analizeaza "cu optimism cald schimbarile care au avut loc la Kiev". "Asteptam sa aiba loc o schimbare profunda a viziunii Ucrainei fata de NATO", a mai declarat Ungureanu.

Secretarul general al NATO a apreciat prima intalnire cu ministrul roman de externe, declarand ca a primit informatii despre agenda externa de pana acum a presedintelui Romaniei. Pe agenda convorbirilor s-au aflat si situatia din Irak si misiunile NATO in Irak si Afganistan, subiecte care, alaturi de evolutia relatiilor transatlantice, figureaza si pe agenda reuniunii informale a ministrilor de externe din tarile NATO, ce se desfasoara la Bruxelles, si a intalnirii cu secretarul de stat american, Condoleezza Rice.

Scheffer a anuntat ca l-a invitat si pe presedintele ucrainean, Iuscenko, la summitul Aliantei din 22 februrarie si la reuniunea Comisiei NATO-Ucraina. Secretarul general al NATO a evocat, de asemenea, contributia Romaniei la misiunile din Afganistan si Irak, apreciind aceasta contributie si solicitand o implicare a tarii noastre in programul de antrenament al trupelor terestre din Irak. In acest sens, a mentionat postul de radio citat, Ministerul Apararii pregateste deja un proiect pentru antrenarea primilor 25 de ofiteri irakieni in Romania.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.