Consilierii locali isi vor pierde mandatul daca parasesc partidul pe listele caruia au fost alesi

Plaga traseismului politic este o boala veche a sistemului politic romanesc. Deocamdata, singurul pas notabil in directia eradicarii ei a fost amendarea Statutului alesilor locali prin Legea 249 din 2006. Rezultatele legii nu au reusit pana acum decat sa umple paginile presei locale cu relatari ale unor evenimente care de care mai absurde si ridicole. Noile prevederi legale au impus un termen alesilor locali in care sa-si declare apartenenta politica la secretariatele prefecturilor. Daca ulterior termenului legal isi schimba partidul, isi vor pierde si mandatul. Pentru actualii alesi locali, termenul expira maine. In perioada aceasta, filialele judetene ale partidelor au avut o activitate frenetica: cei de la putere au incercat sa-si mareasca numarul de primari si consilieri pe ultima suta de metri, iar cei din opozitie s-au chinuit sa tina unite niste efective deja subtiate de racolarile anterioare. Dupa 10 august, trecerea unui consilier de la un partid la altul este neinteresanta intrucat partidele sunt interesate de functiile lor, nu de persoane ca atare.

Oprisan, victima propriilor obiceiuri

Intr-un top al traseismului ridicol, conduc detasat 4 consilieri judeteni ai PSD din Vrancea care au trecut la PNL sau PD dupa ce isi confirmasera apartenenta la social-democrati. Trei dintre ei s-au dus la notar si au depus o declaratie prin care sustineau ca au fost fortati sa ramana membri ai PSD. Un al patrulea a spus ca declaratia de apartenenta initiala este nula deoarece atunci cand a facut-o era deja membru PNL.

Pe langa acestia, alti trei pesedisti au trecut in tabara Aliantei, cu respectarea legii insa, fapt ce a dus la constituirea unei noi majoritati in CJ Vrancea. In aceste conditii, coalitia dintre consilierii judeteni PNL, PD, PC si PNG-CD spera sa-l inlature pe presedintele CJ, Marian Oprisan. Deocamdata, au infiintat o comisie de ancheta care sa cerceteze legalitatea unor decizii luate de Oprisan. "A venit timpul ca acesta sa plateasca pentru ilegalitatile si abuzurile facute timp de 12 ani", a declarat Nini Sapunaru, presedintele filialei PNL. Cazul a dus la implicarea conducerii centrale a PSD, ce a cerut incetarea mandatului celor patru intrucat un consilier local nu poate reprezenta simultan doua partide.

Amenintarea cu justitia pentru cei ce intentioneaza sa paraseasca PSD a fost folosita si in Hunedoara, acolo unde liderul local al partidului, Victor Vaida, a anuntat ca ii va da in judecata pe toti alesii locali ce au parasit partidul dupa 2004, fara sa demisioneze din functiile respective. Pe ce baza legala, este greu de spus. Goana dupa un loc mai caldut intr-un alt partid a produs si evenimente in premiera: trecerea unui consilier judetean UDMR din Bistrita-Nasaud la PSD. Szanto Arpad fusese suspendat din Uniune pentru doi ani din motive de indisciplina in partid. Astfel ca deputatul PSD, Viorel Pupeza, a putut sa proclame triumfator amurgul partidelor formate pe criterii etnice, precum UDMR si PRM. Bucuria i-a fost scurta, pentru ca doi consilieri judeteni PSD au trecut la PNL, respectiv PD.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.