Democratii si-au reafirmat, ieri, dupa sedinta Biroului Permanent National, sprijinul pentru ministrul justitiei, Monica Macovei, aratand ca o vor sustine pe aceasta cu privire la doua masuri ce urmeaza a fi implementate in perioada urmatoare. Liderul PD, Emil Boc, a aratat ca se doreste reducerea duratei atat pentru procese penale, cat si pentru cele civile.

Pentru ca acest lucru sa se intample, Boc a aratat ca trebuie modificate Codul de procedura penala si Codul de procedura civila in sensul reducerii cailor de atac si a modificarii regimului probatiunii. Totusi, Codul de procedura penala a mai trecut o data prin mainile parlamentarilor in cursul sesiunii incheiate in iulie, fara ca astfel de masuri sa fie aprobate. Boc a explicat ca intarzierea verdictelor duce la neplaceri in randul populatiei si la blocarea activitatii unor institutii ale statului, sustinand necesitatea scurtarii proceselor care privesc litigiile in materie de achizitii publice si in care sunt implicate autoritatile publice.
Liderul democrat a mai aratat ca ministrul Monica Macovei a avut, pana in prezent, "o performanta foarte buna" si si-a exprimat speranta ca aceste masuri sa se concretizeze, in acest an, in acte legislative, ministrul justitiei urmand sa primeasca "toata sustinerea politica" a PD in timpul legiferarii lor.

Acesta nu s-a limitat insa in a vorbi despre reducerea termenelor pentru procese, ci a aratat ca i-a solicitat Monicai Macovei elaborarea unui proiect de lege pentru sanctionarea magistratilor care gresesc cu rea-credinta sau din neglijenta. "Pe langa respectarea independentei si inamovibilitatii magistratilor trebuie sa gasim solutia pentru ca cei care gresesc sa plateasca la fel ca orice alta persoana", a afirmat Boc. Acesta si-a argumentat cererea prin faptul ca articolul 52 din Constitutie - prin care se arata ca faptul ca statul plateste prejudiciile cauzate de erorile din justitie - nu inlatura raspunderea magistratilor care si-au exercitat functia cu rea-stiinta sau neglijenta. "Magistratii sunt independenti fata de factorul politic, dar nu sunt independenti fata de lege", a precizat Boc.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.