Dezbatere a Societatii Academice din Romania
Societatea Academica din Romania (SAR) a organizat ieri a sasea runda de discutii pe tema programelor electorale ale partidelor politice, de data aceasta asupra politicilor in domeniul justitiei. La dezbatere au participat reprezentanti ai Aliantei DA, ai Uniunii pentru Reconstructia Romaniei (URR) si PNTCD, precum si membri ai Asociatiei Magistratilor din Romania (AMR).

Aurelian Pavelescu, reprezentantul Aliantei DA a apreciat ca din '90 pana acum "puterea politica s-a folosit de justitie pentru a-si prezerva puterea". El a aratat ca timp de 12 ani, functionarea Consiliului Superior al Magistraturii nu a fost reglementata de lege, ci de un regulament de functionare, o situatie "vadit neconstitutionala". In opinia sa, justitia trebuie sa-si "recastige credibilitatea in fata cetatenilor". Cele mai multe critici ale participantilor au vizat cele trei legi de reforma a justitiei elaborate de Ministerul de resort. Viorica Costiniu, presedinte onorific al AMR, a subliniat ca se pastreaza numeroase neclaritati, in special in ce priveste raportul dintre ministrul Justitiei si celelalte componente ale sistemului juridic, de exemplu Consiliul Superior al Magistraturii (CSM). Bugetul, de pilda, se afla sub controlul ministerial, iar ministrul este si membru al CSM (conform Constitutiei), dar si al instantelor cu rol de evaluare profesionala. La randul sau, Paul Florea, membru de onoare al AMR, a considerat prevederile constitutionale referitoare la posibilitatea chemarii in justitie a magistratilor pentru hotararile date, drept un "text electoral". O asemenea prevedere contravine rezolutiei ONU din 1985, la care si Romania este parte.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.