Volumul migratiei politice aproape s-a dublat anul acesta, odata cu adoptarea de catre parlament a legii privind statutul alesilor locali. Desi a fost promovata ca o lege antimigratie, se pare ca a avut ca prim efect accelerarea acesteia. Legea prevede ca toti alesii locali sunt obligati pana la 15 august sa isi declare apartenenta politica fara ca ulterior sa mai poata reveni asupra acesteia, sub sanctiunea pierderii mandatului.

Anul trecut, in fiecare zi, cate un primar si-a schimbat partidul pe listele caruia a fost ales. Fenomenul pare sa se accentueze acum, deoarece pe 15 august expira termenul pana la care alesii trebuie sa-si declare apartenenta politica, in conformitate cu noua lege privind statutul alesilor locali. Opozitia se arata revoltata desi, atunci cand era la putere, aplica aceleasi metode de racolare pe care acum le critica.

In perioada 2000-2004, opozitia (actuala putere - n.r.) se plangea ca alesii locali de pe listele lor sunt supusi la sicane pentru a se inscrie in PSD. Acum situtia este pe dos.

Principalul beneficiar al migratiei politice de acum a primarilor este Alianta PNL-PD. Anul trecut, 177 de alesi locali au ales sa se inscrie intr-unul dintre cele doua partide. Cei mai multi au ales PNL-ul, iar restul de 79 au ales PD-ul.

Adoptarea legii privind statutul alesilor locali a facut ca in ultimele zile sa asistam la o campanie de racolari, de care a beneficiat, in primul rand, Partidul Democrat in dauna PSD. Alesii locali spun ca sunt contransi sa se inscrie in alt partid de zecile de controale care se abat asupra lor, de amenzile pe care le primesc cu foarte multa usurinta, dar si de lipsa banilor la bugetele locale.

Social democratii din teritoriu sunt cei care se remarca prin migrari spre alte orizonturi politice. Astfel ca, in ultimele trei zile, PSD a pierdut aproximativ 30 de membri numai din Dolj, Timis, Teleorman si Vrancea. Plecarile nu s-au inregistrat numai dinspre PSD, ci si de la PC, PNTCD, PD si PNL. Viceprimarul Galatiului a facut publica declaratia de apartenenta prin care ii paraseste pe conservatori in favoarea democratilor. Declaratia fusese depusa inca din luna iunie, dar secretul a fost bine pazit pana ieri.

Facand un scurt inventar, PD este favoritul anul acesta, iar PSD e fruntea la capitolul "plecari". Lucrurile se pot schimba, insa pana la 15 august, data limita de depunere a declaratiilor de apartenenta.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.