In plin scandal provocat de transferul dosarelor cu politicieni de la SRI la CNSAS, liberalii il acuza pe ministrul de Interne de minciuna.

Pentru ca haosul sa fie complet, PNL si PD au incins ieri hora acuzatiilor pe tema declasificarii dosarelor cu politicieni. Liberalii l-au atacat frontal pe secretarul general al PD: "Constatam ca ministrul Vasile Blaga a facut un pas mai departe, trecind de la demagogie la minciuna. Afirmatiile sale potrivit carora Guvernul ar trebui sa adopte vreo masura legata de desecretizarea dosarelor politicienilor nu au acoperire legala.

Desecretizarea a fost decisa de CSAT si este in curs de derulare". Si secretarul general al Guvernului, liberalul Radu Stroe, i-a amintit lui Blaga ca ar fi putut aduce in discutie subiectul la sedinta de guvern de miercuri, dar ca "nu s-a intimplat asa ceva". In aceste zile s-a creat o uriasa confuzie intre scoaterea dosarelor din regimul de siguranta nationala (pasul unu) si procesul propriu zis de desecretizare (pasul doi), fiind vorba de doua operatiuni distincte guvernate de legi diferite. Originea confuziei sta in decizia CSAT, care a stabilit ca vor fi "declasificate in regim de urgenta toate dosarele din categoria celor cu privire la siguranta nationala".

Explicatiile lui Stroe

Anterior, Stroe explicase intr-o conferinta de presa la Parlament ca Executivul nu poate adopta o hotarire unica privind desecretizarea si transferul dosarelor. El afirmase ca pentru fiecare institutie guvernamentala in parte, care gestioneaza fonduri arhivistice ale fostei Securitati, este necesara promovarea in sedinta de guvern a unui proiect de hotarire si a unei note de fundamentare. Potrivit lui Stroe, declasificarea stabilita de CSAT ar urma sa fie realizata, potrivit Legii Ticu modificate, de catre o comisie din care fac parte presedintele CNSAS, directorul SRI (sau inlocuitorii acestuia), presedintele Comisiei parlamentare de control al SRI si consilierii pe probleme de siguranta nationala ai presedintelui, respectiv ai premierului.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.