SUA intentioneaza sa instaleze un subcomandament militar la Constanta si sa infiinteze un poligon pentru trainingul soldatilor la Babadag (Tulcea). Acest anunt a fost facut ieri de senatorii Mircea Geoana (PSD) si Norica Nicolai (PNL), ca o concluzie la vizita intreprinsa de cei doi parlamentari romani la Washington, cu ocazia "Micului dejun de rugaciune". Geoana, care detine si presedintia Comisiei de politica externa a Senatului, a anuntat organizarea, in martie-aprilie, la Bucuresti, a unei mese rotunde, cu participarea unor oficiali straini, pe tema imbunatatirii legislatiei privind alegerile din Romania. Senatorul PSD a mai vorbit si despre "interesul financiar" pe care SUA il manifesta pentru armata romana, precum si despre "interesul strategic" al Statelor Unite pentru evolutiile din Republica Moldova. Geoana a mai dezvaluit ca "printre subiecte sensibile" in discutiile cu oficialii americani s-au aflat contractul cu Bechtel si adoptiile internationale, senatorul PSD mentionand ca aceste teme vor fi cel mai probabil abordate si cadrul vizitei pe care presedinte Traian Basescu o va efectua la Washington.

Subcomandament american la Constanta

Norica Nicolai si Mircea Geoana au dezvaluit ca SUA intentioneaza sa instaleze un subcomandament militar la Constanta, decizia exacta urmand a fi luata in cateva luni. Totodata, americanii vor sa infiinteze si un poligon pentru trainingul soldatilor la Babadag (Tulcea). In privinta amplasamentul Mihail Kogalniceanu, cei doi senatori au subliniat ca acesta va ramane la stadiul actual. "In acest moment nu este vorba de baze. Formula bazelor care este in Europa va fi abandonata, urmand a exista baze mobile", a explicat senatorul liberal. La randul lui, Mircea Geoana a confirmat faptul ca va fi vorba despre "baze mari". Cei doi parlamentari au vorbit si despre o suplimentare de fonduri alocate armatelor membre NATO, Romania urmand a fi unul dintre beneficiarii acestor fonduri. "Anul trecut am avut alocate 15 milioane de dolari, iar anul aceste se vor aloca peste 40 de milioane de dolari", a spus Geoana.

Analizarea alegerilor

Senatorul PSD a mai spus ca a discutat posbilitatea organizarii la Bucuresti a unei mese rotunde, unde sa se analizeze cu "calm si luciditate" evolutia corecta si "nepatimasa" a modului in care functioneaza la noi cadrul legal privind alegerile. "Am vorbit cu membrii OSCE, MBI si cu ambasadori occidentali, care au acceptat participarea la un astfel de eveniment. Orice sistem trebuie autoreglat", a spus Geoana, subliniind ca acest eveniment este independent de o evenuala Comisie parlamentara de ancheta privind fraudarea alegerilor. "Nu ne mai putem permite ca, in ipostaza de viitori membri UE, sa mai planeze suspiciuni asupra corectitudinii alegerilor", a punctat senatorul PSD.

De altfel, el a facut un apel la partidele parlamentare sa-si desemneze cu atentie reprezentantii in delegatiile parlamentare pe langa toate structurile europene "pentru a nu ne face de ras". "Nu ne mai putem permite sa mai trimitem in afara oameni care nu cunosc nici macar o limba starina. As dori sa se inchida agentia de turism parlamentar", a punctat Geoana. El a vorbit si despre interesul manifestat de SUA asupra Republicii Moldova, mentionand ca este prima oara cand se intampla acest lucru.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.