Gheorghe Fulga ramane in fruntea Serviciului de Informatii Externe pana cand presedintele va numi un inlocuitor iar parlamentul il va valida, au decis, ieri, membrii comisiei parlamentare de resort dupa audierea celui in cauza.

Comisia a identificat si tapul ispasitor in cazul fugii lui Omar Hayssam: deficientele legislatiei privind siguranta nationala, pe care reprezentantii social-democrati si peremisti le vad solutionate prin comasarea structurilor de informatii departamentale intr-unul singur.

Pentru comisia de resort, Fulga continua sa asigure conducerea SIE pana in momentul in care presedintele va inainta propunerea de inlocuire si parlamentul va valida aceasta propunere. Reprezentantii PSD si PRM au insistat insa asupra caracterului valabil si irevocabil al acestei demisii, intrand in contradictie cu decizia celor doua Birouri permanente ale parlamentului, potrivit careia sefii SIE si SRI sunt in functie pana la aprobarea lor de catre forul legislativ. Vicepresedintele comisiei, deputatul PSD Constantin Nita, a apreciat ca demisia directorului SIE poate fi considerata mai curand "un act de onoare". "Au fost in acesti ani si satisfactii, dar si insatisfactii, motiv pentru care a demisionat", a explicat Nita.

Fulga a facut cunoscut parlamentarilor ca decizia sa a fost doar "dinamizata" de cazul sirianului Omar Hayssam, fiind mai degraba influentata de criza spectrului politic in care au fost angrenate si serviciile secrete. Senatorul PSD George Maior a invocat precizarile lui Fulga, potrivit caruia demisia sa "plutea in aer" inca din 2005, deoarece, la nivelul Coalitiei, exista "o presiune si o anumita atitudine a unui partid care nu ii facea comoda prestatia".

Fulga, "victima" a sistemului

Vicepresedintele comisiei l-a absolvit pe Gheorghe Fulga de responsabilitatea scandalului disparitiei lui Omar Hayssam. Potrivit lui Nita, cazul a reprezentat pentru directorul SIE doar "cireasa de pe tort" a unor insatisfactii acumulate in timp si generate atat dinspre spectrul politic, cat si dinspre Palatul Cotroceni. "Fulga a fost numit in functie de Ion Iliescu.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.