Initiator al ideii de restructurare a guvernului, PD s-a trezit, la ceva timp dupa ce a renuntat la propriul vicepremier, ca premierul Tariceanu si PNL vor lua "caimacul" acestui subiect, prin anuntul premierului Tariceanu, de renuntare la aproape o treime din secretarii de stat. Motiv pentru care PD considera ca aceasta miscare este "o cosmetizare de dragul imaginii" si ca restructurarea trebuie sa fie profunda.

O simpla comunicare intre cele doua partide ale Aliantei ar fi aratat ca ambele formatiuni politice se refera la acelasi lucru - o restructurare pe toate palierele guvernamentale. Fiecare insa o vede in ritmul propriu si incearca sa traga cat mai multe "foloase" pe aceasta tema la capitolul imagine. "O restructurare de fatada, care se rezuma la simpla reducere a unor posturi de demnitari - fara nici o viziune privind functionarea viitoare a statului si fara aplicarea unor criterii legate de eficienta, ci pe baza algoritmului politic" este considerata insuficienta de catre secretarul general al PD, Vasile Blaga.

Acesta sustine ca demersul premierului este o "strategie de imagine" si ca trebuie o "descentralizare efectiva". Adica o "rupere definitiva de statul de tip comunist, omnipotent si omniprezent, si reasezarea institutiilor in asa fel incat acestea sa inceapa sa lucreze in folosul cetateanului si sa poata raspunde in mod eficient nevoilor acestuia". Dar ministrul Blaga nu stie ca tot un ministru, liberalul Gheorghe Flutur, a vorbit si el de descentralizare. "Si noi, PNL, am luat foarte in serios aceasta problema a reducerii numarului de secretari de stat, de agentii si de descentralizare", a afirmat Flutur in cadrul unei emisiuni televizate.

In loc de discutii concrete, comunicate de presa

PD insa a lipsit de la sedinta tehnica a coalitiei, care a avut loc luni seara, in care s-au dezbatut concret aceste concepte de restructurare si descentralizare, cu care liderii ies in fata, in batalia pentru imagine. In loc sa spuna la intalnirea tehnica, in interiorul coalitiei, cum vede problema, PD a preferat sa iasa ieri cu un comunicat explicativ pe aceasta tema. Astfel, democratul Vasile Blaga considera ca restructurarea profunda a guvernului nu se poate face decat prin "punerea urgenta in aplicare a Legii-cadru a descentralizarii, initiata de Ministerul Internelor, asa cum a fost aceasta aprobata de parlament in luna mai". Este vorba de "transferarea institutiilor locale din domeniul educatiei, sanatatii, culturii, agriculturii si din alte sectoare in subordinea administratiei locale, impreuna cu fondurile necesare pentru gestionarea acestora".

Prin acest comunicat de presa, PD ii cere premierului "sa renunte la demagogia unei restructurari de forma a guvernului si sustine realizarea unei reforme in profunzime a structurilor statului".

Simplu exercitiu

In acelasi timp, presedintele Camerei Deputatilor, liberalul Bogdan Olteanu, a recunoscut ieri ca restructurarea secretarilor de stat, propusa de seful sau pe linie de partid, premierul Calin Popescu Tariceanu, este "un simplu exercitiu". Adevarata batalie in coalitie se va da pe restructurarea agentiilor guvernamentale, pentru ca la acest nivel "sunt interese foarte mari", dupa cum tot Olteanu recunoaste. "Se vorbeste despre aparatul de lucru al primului-ministru, dar nimeni nu scoate o vorba despre agentiile din subordinea ministerelor. Cand vom ajunge cu discutia la aceste institutii, probabil ca va iesi un scandal de proportii, pentru ca aici sunt interese foarte mari", a declarat, pentru Mediafax, Bogdan Olteanu, care este adeptul desfiintarii a jumatate din agentii.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.