PNL nu are in vedere schimbarea presedintelui Traian Basescu din functie, ci doreste respectarea legii si a suveranitatii Parlamentului, inclusiv in cazul directorilor SRI si SIE, afirma senatorul Paul Pacuraru, intr-un comunicat de presa

Paul Pacuraru afirma ca demisiile sau eliberarile din functie ale directorilor serviciilor speciale trebuiau depuse la Parlament, iar incetarea mandatului acestora poate avea loc doar dupa votul de dezinvestire al Parlamentului. Potrivit sursei citate, aprobarea demisiilor de catre presedinte si informarea Legislativului este in afara legii. In consecinta, Birourile Permanente reunite ale celor doua Camere au sanctionat procedura neconstitutionala si ilegala utilizata de presedintele Traian Basescu.

Mai exact, Birourile Permanente, cu votul tuturor grupurilor parlamentare, au stabilit doua lucruri. In primul rand, ca directorii serviciilor de informatii sunt in exercitarea mandatului pana la dezinvestirea lor de catre Parlament, iar in al doilea rand, au solicitat presedintelui Basescu sa respecte legislatia si sa ceara Parlamentului sa se pronunte asupra demisiilor, anuntand, totodata, si nominalizarile pentru functiile de directori ai SIE si SRI, se mai arata in comunicatul de presa semnat de senatorul liberal Paul Pacuraru.

Suspendarea lui Basescu nu a fost discutata in PSD

Purtatorul de cuvand al PSD, senatorul Cristian Diaconescu, a declarat duminica intr-o conferinta de presa ca, deocamdata, in structurile de conducere ale PSD nu s-a discutat despre suspendarea presedintelui Traian Basescu. Referitor la declaratia de sambata a liderului PRM, Corneliu Vadim Tudor, care a spus ca a discutat chestiunea suspendarii lui Traian Basescu cu diverse partide politice, Diaconescu a subliniat ca o astfel de problema se abordeaza, daca este cazul, numai in interiorul PSD.

El a subliniat ca partidul pe care il reprezinta va informa opinia publica prin purtatorii sai de mesaj, nu prin reprezentantii altor partide. In ceea ce priveste decizia Birourilor Permanente reunite in legatura cu demisiile directorilor SRI si SIE, Diaconescu a precizat ca "PSD a sustinut ideea de a se intra in legalitate". Potrivit acestuia, acest lucru ar fi foarte simplu. "Chiar daca aceste demisii au fost indreptate intr-o directie gresita, administratia prezidentiala ar putea, eventual, sesiza parlamentul cu o solicitare de revocare. In conditiile in care acest lucru se intampla, intram foarte simplu intr-un mecanism parlamentar care nu poate fi eludat", a aratat Diaconescu.
Despre o eventuala suspendare din functie a presedintelui Traian Basescu s-a tot vorbit in ultima vreme.

Pe site-ul Camerei Deputatilor a fost publicata vineri stenograma sedintei de joi, in care Birourilor Permanente ale celor Doua Camere au decis mentinerea in functii a sefilor de servicii. Din stenograma reiese ca parlamentarii au discutat intr-adevar si despre o eventuala suspendare din functie a sefului statului.

Potrivit stenogramei, in cadrul discutiilor referitoare la procedura legala in cazul demisiilor sefilor de servicii secrete, liderul PSD, Mircea Geoana, a invocat posibilitatea suspendarii din functie a presedintelui, in timp ce liderul PC, Dan Voiculescu, a acuzat tendintele dictatoriale ale acestuia.

Santaj constitutional

Mircea Geoana le-a spus membrilor Birourilor Permanente ca decizia lui Basescu de a conditiona numirea noilor sefi de servicii secrete de aprobarea legilor sigurantei nationale a fost "unul dintre cele mai grave si impardonabile gesturi antidemocratice", ce pot fi gandite intr-o tara normala. Geoana a mai vorbit despre incercarea de "santaj constitutional" a presedintelui Traian Basescu, santaj care este inacceptabil intr-o democratie. "Va trebui sa-i aratam presedintelui Romaniei care este locul sau. Cu respect, nu are dreptul sa ne sugereze termene limita si ultimatumuri date Parlamentului", se mai arata in stenograma.

Liderul PC, Dan Voiculescu, l-a atacat si el extrem de dur pe presedintele Basescu, pe care l-a acuzat ca refuza sa isi indeplineasca atributiile constitutionale de numire a sefilor de servicii, de santaj si imixtiune in treburile parlamentului. "Noile manifestari de comportament abuziv din partea presedintelui in functie reprezinta si expresii ale strategiei sale, tot mai vizibile, de acaparare a puterii, de subminare a echilibrului puterilor in stat, consfintit prin Constitutie, in scopul instaurarii unui regim dictatorial", se arata in stenograma sedintei Birourilor Permanente.

De cealalta parte, PD crede ca votul dat in Birourile Parmanente ale celor doua Camere ale Parlamentului pentru pastrarea in functie a directorilor SRI si SIE nu are valoare juridica. Intr-un comunicat de presa semnat de Vasile Blaga, PD contesta valabilitatea deciziilor Birourilor Permanente ale Senatului si Camerei Deputatilor. "Birourile Permanente reunite ale celor doua Camere ale Parlamentului au dat un vot lipsit de valoare juridica asupra demisiilor directorilor SRI si SIE, intrucat ele nu aveau competenta regulamentara in acest domeniu", precizeata comunicatul PD. In ce priveste valabilitatea demisiilor lui Radu Timofte si Gheorghe Fulga, democratii spun ca nici macar Parlamentul nu se poate opune vointei unei persoane de a ocupa o functie.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.