Birourile Permanente ale Parlamentului au decis ca Fulga si Timofte sa ramana in functii pana cand Parlamentul le va desemna inlocuitorii. Coalitia ad-hoc dintre PNL, PC, UDMR, PSD si PRM il acuza pe presedinte ca nu avea dreptul sa aprobe cererile sefilor SIE si SRI

In lipsa lui Basescu, aflat la Washington, democratii si-au acuzat partenerii de coalitie ca nu respecta o decizie unilaterala de vointa si ca au luat o hotarare faraa avea competenta necesara. Este posibila constituirea unei comisii parlamentare de ancheta a imprejurarilor disparitiei lui Omar Hayssam

A inceput un nou "razboi intre palate", de data asta Palatul Cotroceni si Palatul Parlamentului. Nemultumite de faptul ca sefii serviciilor secrete au demisionat la Cotroceni, iar Basescu a numit interimari fara acordul Legislativului, partidele parlamentare, cu exceptia PD, s-au coalizat pentru a-si apara dreptul de a numi si demite din functii pe sefii SRI si SIE. In cadrul sedintei Birourilor Permanente, s-a decis, cu 15 voturi "pentru" si 3 "impotriva", ca Timofte si Fulga vor trebui sa-si exercite atributiile pana cand vor fi eliberati din functie de catre plenul Camerelor reunite.

Parlamentul cere presedintelui respectarea Constitutiei

Presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, a spus ca interimatul sau inlocuitorul nu este prevazut de catre legile de functionare a principalelor servicii secrete. "Presedintele nu are dreptul sa numeasca nici interimar, nici inlocuitor", a declarat Vacaroiu.

Astfel, Vacaroiu speculeaza faptul ca Basescu a aprobat demisiile celor doi fara acordul Parlamentului, desi acesta i-a numit in functie pe cei doi si tot el decide asupra numirii in functie. Membrii Birourilor, cu exceptia celor de la PD, au cerut declansarea procedurilor constitutionale de numire ale noilor directori SRI si SIE. Mai intai, presedintele ar trebui sa ceara oficial Parlamentului eliberarea din functie a lui Timofte si Fulga si sa avanseze propuneri pentru inlocuitorii lor.

Comisiile parlamentare pentru controlul SRI, respectiv SIE, vor trebui sa intocmeasca fiecare cate doua rapoarte, unul de inlocuire din functie si unul de numire a noilor directori. Propunerile prezidentiale vor trebui aprobate de catre plenul Camerelor reunite. "Radu Timofte si Gheorghe Fulga nu sunt sefi de birou la uzina. Ei au depus un juramant si sunt obligati sa ramana in functie pana la inlocuirea lor de catre Parlament", a adaugat Vacaroiu.

Astfel, demisionarii sunt fortati sa-si exercite atributiile cu riscul de a trece peste decizia lor anterioara prin care si-au numit inlocuitorii. Nicolae Vacaroiu si Bogdan Olteanu ii vor trimite lui Traian Basescu o scrisoare comuna prin care ii vor solicita sa trimita adresa catre Parlament prin care sa ceara inlocuirile din fruntea SRI si SIE, dar si numele noilor directori ai acestora. O alta decizie luata ieri se refera la infiintarea unei comisii de ancheta a imprejurarilor in care Hayssam a plecat din tara. Daca in urma audierilor de la Comisiile juridice, de Aparare si de control al SIE si SRI vor rezulta rapoarte favorabile, comisia ar putea fi infiintata dupa 20 august.

Liderul deputatilor PNL, Crin Antonescu, a afirmat ca "sediul puterii in aceasta chestiune se afla la Parlament". In ceea ce priveste conditionarea de catre seful statului a numirii noilor sefi ai serviciilor de adoptarea pachetului de legi ale sigurantei nationale, Antonescu a declarat ca "nimeni nu poate spune Parlamentului cand si ce legi vor fi discutate".

PD: "Pe langa lege si pe langa bunul simt"

Presedintele PSD, Mircea Geoana, are o pozitie aproape identica celei a PNL. "Lucrurile sunt clare: in primul rand, demisiile, din punct de vedere procedural, nu sunt valabile. Este clar ca procedura de demitere si de demisie trebuie facuta prin intermediul Parlamentului", a spus Geoana. PSD sprijina si infiintarea comisiei de ancheta in cazul Hayssam.

"Toate partidele politice din Parlament, cu exceptia PD-ului, sustin ca este inacceptabil sa nu aflam intregul adevar privind modul rusinos in care Hayssam a plecat din tara. De aceea, dupa finalizarea anchetelor comisiilor de specialitate, trebuie sa constituim o comisie parlamentara de ancheta pe cazul Hayssam. Se incearca prostirea opiniei publice", sustine liderul social-democrat. La fel de critic a fost si presdintele PRM. "Cea mai grava ilegalitate este in privinta domnului Radu Timofte, care este inca in functie. Basescu nu avea voie sa scrie 'da>> pe cererea de demisie. Numai Parlamentul avea voie", a declarat C.V. Tudor.

In replica, liderul grupului PD de la Camera, Cristian Radulescu, a spus ca demisiile sunt acte unilaterale de vointa care trebuie luate ca atare, iar Parlamentul nu are vreo comptenta in a-i mentine in functii pe cei doi impotriva vointei lor. "Este cu totul pe langa lege si pe langa bunul simt asa ceva".


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.