Presedintele Camerei Deputatilor, liberalul Bogdan Olteanu a avut o bunica celebra. Care bunica nu a avut nimic impotriva, ca sa parafrazam un banc la fel de celebru.

Impotriva sistemului comunist, mai exact spus. Ba chiar a fost un nume de referinta al PCR, inainte de 1989. Ciudata combinatie: mamaie pecerista, nepotel liberal de frunte. Dar, in Romania e posibil.

Duminica seara, la emisiunea lui Ion Cristoiu, de la Antena 3, Olteanu a vorbit pentru prima oara pe larg, despre bunica sa, uluindu-l pina si pe analistul-toba-de-istorie Cristoiu, cel care era incredintat ca Ghizela Vass a murit in 1985, cind, in realitate, aceasta s-a savirsit din viata abia anul trecut, la 93 de ani. Si astfel a fost posibil sa aflam, in premiera, ca mamaia Vass nu l-a crescut, ca o bunica iubitoare, doar pe nepotelul Olteanu, ci a fost ca o mama (a cita oare?) pentru insusi Ion Iliescu. Dovada ca nebanuite-s caile politicii mioritice dintotdeauna.

Tinea la el, dar nu era de acord ca dadea pamintul inapoi

Olteanu spune ca bunica a crezut tare in comunism: "A crezut foarte serios, sa stiti.

Credea si dupa `90. Eu mai mult am vorbit cu ea dupa `90, decit inainte. Inainte era foarte ocupata. Era o persoana foarte activa asa, nu o vedeai niciodata. Chiar dupa ce a iesit la pensie, s-a inrolat prin Crucea Rosie, umbla prin tara cu o masina d-aia mica de salvare, nu prea rezista sa stea acasa. Dupa `90, sigur, ca si virsta, trecuse deja bine de 80 de ani, s-a mai asezat, urmarea cu mare atentie politica romaneasca si era total in dezacord cu tot ce se intimpla. Ea tinea asa... De exemplu, la Ion Iliescu tinea. Ea l-a crescut pe Ion Iliescu, era printre cei care l-au sprijinit cind se putea, sigur ca da. Tinea la el, dar nu era de acord ca dadea pamintul inapoi, nu era de acord ca dadea casele inapoi. Sigur, in limitele alea. Ea credea foarte serios si era foarte interesanta. Avea o memorie incredibila.

Deci, inclusiv la 90 de ani, se uita la talk-show-uri si imi povestea cuvint cu cuvint tot ce s-a discutat. Si mi-a explicat la un moment dat, unul din putinele lucruri pe care mi le-a spus despre ea, ca prin anii `50, cind era asa incepatoare in ale marii politici, rostul ei era sa participe la intilnirile astea internationale si sa le tina minte. Ca nu se faceau stenograme. Erau de-astea confidentiale.
Deci, ea tinea minte tot. Era prezenta cam peste tot, stenograma vie. Si este interesant: era deputat de Birlad in Marea Adunare Nationala si maica-mea imi povestea ca ea intotdeauna cind disparea de acasa pleca la Birlad. Acum, Birladul asta era in diverse locuri: ca ba venea cu o poza cu Mao, ba venea cu o poza cu Brejnev, ba cu Santiago Carrillo, ba mai demult cu Berlinguer, Togliatti, toti astia.

Umbla destul de mult prin strainatate, se intilnea cu toti, la un moment dat, prin anii `80, mai veneau si ei in vizita pe la ea. A avut o viata cu siguranta foarte interesanta. Din pacate, n-a povestit-o si nici nu cred ca a scris-o. L-am vazut la un moment dat pe Tismaneanu, povestea, cred ca chiar in emisiunea dumneavoastra, o legenda despre bunica-mea, ca se vorbea despre ea ca ea scrie. Dar am impresia ca in regimul comunist asta era destul de inspaimintator. Ea se jura ca nu vrea sa scrie si ca nu scrie, pentru ca astea nu sint lucruri de stiut. Ca o fi scris de fapt... Am trei biblioteci cu carti ale ei, dar le-am pastrat, sint operele complete ale tuturor".

A fost socata ca a cazut comunismul

Olteanu recunoaste ca activista Ghizela Vass nu a fost de acord ca el sa faca o cariera in politica: "Nu era de acord cu cariera mea politica. Nu mi-a zis niciodata ca este bine sau este rau sa fii liberal in ce ma priveste. Spunea in ce-i priveste pe ceilalti. Dar nu era de acord sa fac politica. Imi tot spunea ca: ma, zice, unul ajunge in familie. Fa-ti o meserie, vezi-ti de treaba ta.

Mi-am facut o meserie. Pina in 2004, mi-am facut o meserie. In `89, in decembrie, stateam si ne uitam la televizor si noi, ca prostii, si a aparut Ion Iliescu si a spus: ii chem pe toti cei de buna-credinta sa vina sa se inscrie. Si i-am zis si eu, aveam 18 ani, ce stiam eu: de ce nu te duci? Si mi-a spus: este timpul pentru altii.

Cred ca a fost socata ca s-a prabusit comunismul. Intr-un fel se astepta sa se intimple ceva cu Ceausescu si cred ca ea se astepta ca Iliescu sa fie un fel de Gorbaciov. Dar in ce priveste caderea comunismului, a marcat-o. Deci, inclusiv pina dupa 2000, a ramas o comunista. Si avea argumentele ei cu care eu eram in profund dezacord, dar ce sa-i spui unui om de 90 de ani de ce nu este bine".


Despre autor:

Sursa: 7plus.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.