De cand s-a intors din vacanta, liderul Partidului Conservator, Dan Voiculescu, si-a facut publice framantarile zilnice. Secondat de aparatorul sau de nadejde, avocatul Sergiu Andon, Voiculescu a reintrat in jocul de-a contrazisul deciziei CNSAS, care l-a gasit vinovat de colaborare cu Securitatea.

Asa ca si-a adus verisoara din Germania, a prezentat-o presei si a considerat ca a pus pe masa "marturia vie" a nevinovatiei sale. Pe plan politic, conservatorul are alte nelinisti: nu ii poate convinge sa se retraga pe cei responsabili de "criza din domeniul sigurantei nationale" - adica PD si presedintele Basescu. Asa ca Voiculescu a amenintat, iar, ca PC se va retrage de la guvernare.

Desi Colegiul Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii l-a gasit vinovat de colaborare cu Securitatea si l-a impiedicat astfel sa accepte functia de vicepremier, liderul PC, Dan Voiculescu, se contrazice cu Consiliul atat pe caile legale, cat si prin incercarea de a sensibiliza opinia publica. Noua gaselnita a echipei Voiculescu - Andon, pornita sa decredibilizeze CNSAS, este verisoara liderului PC, Paraschiva Szilagy, al carei nume se regaseste in notele semnate de Dan Voiculescu, cu numele de cod Felix, aflate in dosarul acestuia facut de fosta Securitate.

Scoasa din maneca la momentul potrivit, verisoara lui Voiculescu si-a facut aparitia in cadrul unei conferinte de presa, pregatita sa contrazica si ea deciza Colegiului vizavi de trecutul liderului conservator. "Personaj de roman - Romanul CNSAS, editia 2006, cu Felix spion si verisoara mea, Paraschiva Szilagy, care a pentru ca, din cauza mea, nu a putut sa se stabileasca in Germania in anul 1973", a introdus-o in scena Voiculescu pe verisoara sa.

Paraschiva Szilagy, "marturia vie"

"M-am gandit ca o marturie vie intr-o Romanie plina de minciuna si de neadevaruri ar prinde bine tuturor", a mai spus Voiculescu, parasind conferinta si lasandu-si ruda in grija aparatorului sau.

Odata facute prezentarile, avocatul Sergiu Andon a preluat cuvantul si, in aceeasi nota, a atacat argumentele pe baza carora CNSAS i-a dat lui Voiculescu verdictul de colaborator. Din decizia CNSAS, Andon a gasit o singura argumentare concreta, cum ca Voiculescu ar fi facut politie politica, in faptul ca, "prin notele sale, s-ar fi opus alegerii libere de catre familia Szilagy a tarii de resedinta".

Asa ca aparatorul liderului PC a rugat-o pe verisoara sa explice cat de rau s-au inselat membrii din Colegiul CNSAS. "Colegiul nu a luat niciun fel de legatura cu familia noastra, in Germania. Ironia lui Voiculescu este si pentru noi amuzanta. Noi nu am avut niciun fel de probleme in Germania privind plecarea in 1973. Nu vad de ce s-au facut aceste atat de tarzii remarci care, de fapt, nu isi au la ora actuala nici aici, in tara, rostul", a raspuns Paraschiva Szilagy, venita pentru a face aceasta precizare tocmai din Germania.

Cum ziaristii prezenti la conferinta nu au avut initial nicio curiozitate legata de verisoara lui Voiculescu, Andon a sarit din nou sa salveze situatia si a improvizat un dialog "natural" intre el si Paraschiva Szilagy. Avocatul liderului PC si-a aratat curiozitatea de a sti de unde a aflat verisoara de "cele ce se intampla in tara" si daca a incercat sa ia legatura cu CNSAS.

Cu aceasta ocazie, Szilagy a inceput sa povesteasca cum a primit telefoane de la comunitatea germana din orasul in care locuieste si cum a vazut la televiziunea publica cu difuzare internationala despre necazurile varului sau. Adepta a "lucrurilor foarte clare si foarte drepte", Paraschiva Szilagy a luat pe umerii sai initiativa de a veni in Romania ca sa isi ajute ruda, chiar daca Voiculescu a anuntat chiar la inceputul conferintei de presa ca o rugase pe verisoara lui "sa faca un efort si sa vina la Bucuresti".

Trecand repede peste aceasta mica neconcordanta, Szilagy a anuntat ca le-a cerut celor de la CNSAS lamuriri in legatura cu decizia luata impotriva lui Voiculescu, in conditiile in care ea nu-si aminteste sa fi avut de suferit de pe urma Securitatii. Mai mult, verisoara impartaseste opinia lui Voiculescu potrivit careia "structura Romaniei din timpul comunismului era de asa natura ca toata lumea era observata", explicand astfel declaratia liderului PC, care afirma ca toti am fost informatori, intr-un fel sau altul.

"Eu il consider pe varul meu o victima, daca s-au putut scrie asemenea lucruri despre el", a incheiat Paraschiva Szilagy, pe care conservatorii vor sa o trimita CNSAS, la audiere in dosarul privind colaborarea cu Securitatea a lui Voiculescu.

Nelinistit de moralitatea coalitiei

Liderul PC nu are liniste nici pe plan politic. Dupa ce a promis ca va ramane la guvernare cel putin pana la aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, Voiculescu nu mai este atat de sigur de viitorul coalitiei. El a declarat ca formatiunea pe care o reprezinta are "o mare rezerva" si se gandeste "foarte atent" daca mai poate colabora cu PD, in conditiile in care democratii refuza sa isi asume responsabilitatea pentru "criza pe care o traim in problema sigurantei nationale".

"Liderul conservator i-a cerut presedintelui Traian Basescu sa precizeze public daca ii mai sustine sau nu pe "responsabilii de penitenciare si de frontiere" - ministrul justitiei, Monica Macovei, si ministrul de interne, Vasile Blaga. "Am pornit de la ideea ca noi si nici poporul nu cunoastem motivul pentru care Timofte, Ardelean, Fulga si-au dat demisia. Intre timp ne-am lamurit - Timofte si-a dat demisia pentru ca Traian Basescu nu mai are incredere in SRI", a declarat Voiculescu. El s-a razgandit, nu mai vrea ca Basescu sa renunte la presedintie ca urmare a crizei din domeniul sigurantei nationale, ci vrea ca "PD sa-si asume, oficial, criza prin care trece Romania si, mai ales, sa clarifice pozitia ministrilor PD de la Justitie si de la Interne".

Cu toate acestea, criticile la adresa sefului statului sunt departe de a se fi temperat, conservatorii fiind nemultumiti de faptul ca "Basescu si gasca pedista se expun public la chefuri, la restaurante, in ziua in care Romania trece printr-o criza".

PC propune si propune...

Ca sa ajute la rezolvarea impasului in care se afla SRI si SIE, ramase fara sefi, conservatorii au hotarat sa propuna organizarea unei sesiuni extraordinare, unde sa se stabilieasca numirea conducerilor serviciilor de informatii. Nemultumit de ideea de interimat si de amanare, in general, Voiculescu vrea sa ii aduca pe parlamentari din vacanta, atat cat sa aprobe numirea noilor directori.

Cat despre alegeri anticipate, mai ales ca PC aduce iar in discutie iesirea de la guvernare, vicepresedintele conservator Nicolae Popa s-a declarat indiferent. "Nu ne deranjeaza ideea unor alegeri anticipate, desi ele nu sunt necesare decat pentru a satisface dorintele anumitor partide sau anumitor lideri politici", a declarat vicepresedintele PC. Singura doleanta pe care o are conservatorul este ca viitoarele alegeri sa se faca prin vot uninominal, PC fiind "prima formatiune politica", deocamdata, cu o astfel de initiativa.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.